- 1 kg bobu (ze skórką)
- 300 g szpinaku (najlepiej młodego)
- ok. 100-150 g jarmużu
- pęczek mangolda (ok. 300 g)
- 500 g pomidorków cherry (tu: żółtych)
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Pyszne duszone warzywa liściaste, bób i słodkie pomidorki. Pełnia lata na talerzu!
To – moim zdaniem – kwintesencja wegetariańskiej kuchni. Mnóstwo – zawsze im więcej tym lepiej – pełnych smaku sezonowych warzyw. Tyle wystarczy.
Użyłem szpinaku, jarmużu i mangolda, czyli buraka liściowego, ale możesz wykorzystać także inne warzywa liściaste. Łodygi mangolda podsmażyłem, by nadać potrawie więcej dodatkowych nut smakowych (z patelni smakują inaczej niż ugotowane), ale możesz też po prostu je odciąć, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować wraz z liśćmi.
Jako że pora roku jest sprzyjająca, użyłem młodego świeżego szpinaku, który dodałem bezpośrednio na patelnię. Jeśli dysponujesz starszym szpinakiem, możesz wcześniej blanszować go przez chwilę we wrzątku. Nie rób tego razem z jarmużem i mangoldem, ponieważ szpinak, żeby zmięknąć, potrzebuje znacznie mniej czasu.
To z założenia samodzielne danie główne, ale jeśli nie zależy Ci na jego wegetariańskim charakterze, możesz wykorzystać je również jako dodatek do delikatnego mięsa lub ryby.
Warzywa w takiej ilości zajmują sporo miejsca, dlatego warto użyć naprawdę dużego rondla. Jeśli takiego nie posiadasz, możesz podsmażyć na patelni łodygi mangolda, bób, czosnek i pomidorki, a w garnku zblanszować jarmuż, liście mangolda i szpinak (szpinak dodaj pod koniec gotowania). Na koniec wszystko wymieszaj w sporej misce.
PRZEPIS:
1. Zagotuj wodę, wrzuć bób do wrzątku, zmniejsz ogień i gotuj ok. 2-3 minuty. Ugotowany bób przelej zimną wodą i obierz ze skórki.
2. Oderwij z liści jarmużu twarde łodygi i odetnij liście mangolda od łodyg. Gotuj we wrzątku aż zmiękną (ok.10 minut).
3. W największym rondlu, jaki posiadasz, podsmaż pod przykryciem pokrojone na mniejsze kawałki łodygi mangolda, co jakiś czas mieszając aż zmiękną.
4. Rozetrzyj czosnek z solą płaską stroną noża na pastę.
5. Gdy łodygi będą miękkie, dodaj czosnek i bób i podsmaż przez chwilę.
6. Dodaj ugotowane liście jarmużu i mangolda i podduś przez chwilę.
7. Następnie dodaj szpinak i pomidorki koktajlowe. Całość duś mieszając aż potrawa (w tym dodane na końcu pomidorki) się ogrzeje, a liście szpinaku stracą objętość, ale zachowają kształt. Dopraw pieprzem i solą.
Smacznego!
Fantastycznie wygląda! A jak musi smakować!!!
Że tak głupio zapytam: a co to jest mangold? Bo jakby ktoś napisał Mangold, to bym mniej więcej się mogła domyślić, bo znałam takiego jednego. Przynajmniej z widzenia. I z żadnej strony na warzywo nie wyglądał. Liści też u niego nie widziałam…
Wyjaśnienie z obrazkami;-)
http://www.majlert.pl/opis.php?produkt=13
Kupuje właśnie w tym miejscu.
Widzisz, napisałbyś po polsku: boćwina to bym wiedziała od razu o co chodzi. A tak to bym jeszcze gotowa dawnego znajomego odszukać, poćwiartować i z jakimś Bobem udusić ;-)
A gdyby się wydało, ze to moja wina, nadszedlby pewnie rychły koniec FiKa;-)
…i to by było fatalne dla wszystkich miłośników (i tych odwiecznych i neofitów) zdrowego i smacznego odżywiania się. Więc jednak – dla dobra wyżej wymienionych – jeśli przyjdzie mi ochota na duszenie mangolda, to tyko tego, który występuje w wersji wege ;-)
I dobrze:-)…bo nie tylko śniadania zasługują na szansę poddania ich ocenie rodziny!;-)
Tak, Rodzina też dobrze ocenia słodycze. Nawet tiffin, który cokolwiek schrzaniłam, budził zachwyt, ale rekordy biją ciasteczka z płatkami owsianymi i kokosem/płatkami migdałowymi. Ale z obiadami to już gorzej – ani bób (tego to nawet ja unikam, podobnie jak większości strączkowych) ani szparagi jakoś nie zachwycają… Ale koktajle też lubią, nawet ten ze szpinakiem. Sałatki (nie)stety też wsuwałam sama… warto było ;-)
Dobre i to:-)
Szalone kolory, raj dla wegetarianina!! Masz rewelacyjne przepisy na warzywa.
:-)
idealnie do mojego tygodnia szpinakowego pasuje :D Przyjaźń ze szpinakiem trwa! Tego szukałam!
:D
Piękne kolory…
Śliczna kompozycja
Wege marzenie :D
Niesamowite kolory
Fantastyczne kolory, marzenie każdego roslinozercy ;)
Rewelacja, zdjęcia super :D
Fantastyczna kompozycja. Artystyczna :)
Z przyjemnością patrzę na ten garnek, fantastycznie to wygląda
Świetnie sfotografowane!
Prezencja pierwsza klasa, super warzywa :)
Świetne danie, pozdrawiam
Szaleństwo kolorów. I jaka wyżerka vege, super.
Czytam, czytam i już tęsknię za latem!!!
Kolorowy garnek pełen optymizmu:)
Jak na to patrzę, marzę o lecie
najlepiej
Najlepiej!
Czekam z utęsknieniem na świeży bób i groszek. Big love!!!
Wszystko co kocham i jak kolorowo
Patrzę na te zdjęcia i płakać mi się chce, że sezon na bób już za nami, szkoda, ż enie trafiłam do Was wcześniej. Ale… zostaję i będę już teraz na bieżąco :D
Ale fajnie, że mam jeszcze mrożony bób, będzie grane:)
Niepotrzebnie zajrzałam do przepisu, tak tęsknię za bobem… :(
Vegelove
Zamiast bobu był zielony mrożony groszek, doskonałe jako dodatek do ryby, wszystkim smakowało :)
Super, bardzo się cieszę:-)
Tęsknię za takimi daniami :(
Już nie mogę doczekać się bobu…
Kupiłem mrożony bób hortex, ohyda, ostrzegam niech was bozia broni… :(
Super lekko po tym całym święcie ciężkim;)
:-)