- 1 dynia piżmowa (butternut, ok.1-1,2 kg)
- ok. 120 g dobrego koziego sera (tu: scamorza)
- 2 łyżeczki czarnuszki
- mała garść świeżych listków szałwii
- 2 łyżeczki świeżego lub podsuszonego majeranku
- trochę listków kocimiętki lub mięty
- trochę masła lub oliwy extra vergine
- sól, pieprz
Dynia piżmowa pieczona z kozim serem i czarnuszką.
To mój ulubiony sposób przyrządzania dyni piżmowej. Butternut pieczony w połówkach nabiera wyjątkowej słodyczy, a skórka mięknie tak bardzo, że spokojnie można ją zjeść.
Co więcej, dynię możesz upiec z dowolnymi składnikami – na ostro albo na słodko, np. z serem, z jajkiem i szynką, z owocami, orzechami, bakaliami i korzennymi przyprawami, z miodem i wszystkim tym, co tylko podpowiada wyobraźnia.
Przepis jest bardzo prosty, a w czasie, który dynia spędza w piekarniku możesz przygotować dodatki.
Z drugiej strony, butternut zapiekany tylko z odrobiną masła i przyprawami również smakuje znakomicie.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Dynię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką gniazdo nasienne. Dynię lekko ponacinaj, tworząc kratkę na powierzchni przecięcia.
- Ułóż połówki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu dyni ułóż kilka małych kawałków masła (albo skrop oliwą). Oprósz dynię pieprzem i solą (ZOBACZ).
- Piecz dynię przez ok. 50-60 minut. Gotowa dynia powinna być miękka i całkowicie upieczona.
- W tym czasie zetrzyj ser na tarce. Do sera dodaj posiekane listki szałwii, majeranek, czarnuszkę i szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
- Gotową dynię wyjmij z piekarnika i na każdą połówkę nałóż porcję sera z dodatkami.
- Wstaw dynię ponownie do piekarnika na górny poziom i piecz jeszcze ok. 5-10 minut (lub do momentu, w którym ser ładnie się rozpuści).
- Gotowe dynie posyp listkami mięty lub kocimiętki.
Świetne. Pierwszy raz zapiekłam w ten sposób dynię piżmową. W planie mam sprawdzić inne Twoje zestawienia smakowe. No i czekam na więcej :D
Czarnuszka super pasuje do dyni, wcześniej tak nie jadłam, ale teraz już będę pamiętać. Fajne ma Pan pomysły:)
Szymon, nie Pan;-) smacznego!
Mniam! Cudowne połączenie smaków! Dzięki :)
Smacznego!