• 1 dynia piżmowa (butternut, ok.1-1,2 kg)
  • ok. 120 g dobrego koziego sera (tu: scamorza)
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • mała garść świeżych listków szałwii
  • 2 łyżeczki świeżego lub podsuszonego majeranku
  • trochę listków kocimiętki lub mięty
  • trochę masła lub oliwy extra vergine
  • sól, pieprz

Dynia piżmowa pieczona z kozim serem i czarnuszką.

To mój ulubiony sposób przyrządzania dyni piżmowej. Butternut pieczony w połówkach nabiera wyjątkowej słodyczy, a skórka mięknie tak bardzo, że spokojnie można ją zjeść.

Co więcej, dynię możesz upiec z dowolnymi składnikami – na ostro albo na słodko, np. z serem, z jajkiem i szynką, z owocami, orzechami, bakaliami i korzennymi przyprawami, z miodem i wszystkim tym, co tylko podpowiada wyobraźnia.

Przepis jest bardzo prosty, a w czasie, który dynia spędza w piekarniku możesz przygotować dodatki.

Z drugiej strony, butternut zapiekany tylko z odrobiną masła i przyprawami również smakuje znakomicie.

dynia-ze-scamorza-l_08

dynia-ze-scamorza-l_05

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  2. Dynię przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką gniazdo nasienne. Dynię lekko ponacinaj, tworząc kratkę na powierzchni przecięcia.
  3. Ułóż połówki dyni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu dyni ułóż kilka małych kawałków masła (albo skrop oliwą). Oprósz dynię pieprzem i solą (ZOBACZ).
  4. Piecz dynię przez ok. 50-60 minut. Gotowa dynia powinna być miękka i całkowicie upieczona.
  5. W tym czasie zetrzyj ser na tarce. Do sera dodaj posiekane listki szałwii, majeranek, czarnuszkę i szczyptę pieprzu. Wymieszaj.
  6. Gotową dynię wyjmij z piekarnika i na każdą połówkę nałóż porcję sera z dodatkami.
  7. Wstaw dynię ponownie do piekarnika na górny poziom i piecz jeszcze ok. 5-10 minut (lub do momentu, w którym ser ładnie się rozpuści).
  8. Gotowe dynie posyp listkami mięty lub kocimiętki.

dynia-ze-scamorza-l_01

dynia-ze-scamorza-l_02

dynia-ze-scamorza-l_04