Cebulki z jabłkiem karmelizowane w cydrze.
Bywa, że na targach czy straganach pojawiają się młode cebulki w naprawdę niewielkim rozmiarze. Mogą to być na przykład cebulki perłowe albo po prostu zwykłe czerwone. Takie małe cebulki świetnie nadają się do przyrządzania w całości lub ewentualnie w połówkach. To także doskonała okazja by uczynić je głównym składnikiem dania. Smażone, a następnie duszone cebulki nabierają mocnej słodyczy i pięknie komponują się z lekko kwaskowatym jabłkiem. Jeszcze lepszy efekt uzyskasz, gdy do duszenia cebulek użyjesz cydru, który dodatkowo wzbogaci ich smak i aromat. W całości pozostaw tylko najmniejsze sztuki, a większe przekrój na połówki; dzięki temu wchłoną jeszcze więcej smaku z tłuszczu i cydru na patelni.
Cebulki z jabłkiem karmelizowane w cydrze to klasyczny side dish, który jednocześnie świetnie smakuje również całkiem sauté. Możesz podać je z czym chcesz – z omletem, kawałkiem dobrego sera, ale też na gofrze, toście lub kanapce. Albo z grillowaną lub pieczoną rybą. Aromat cydru i gałki muszkatołowej sprawia, że tak przyrządzone cebulki z jabłkiem znakomicie sprawdzają się też w zimowe święta.
Cebulki najlepiej usmażyć na ghee lub maśle klarowanym, ale jeżeli chcesz, by danko pozostało wegańskie, zastąp masło oliwą.
Cebulki z jabłkiem karmelizowane w cydrze – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 400 g małych cebulek (tu: czerwone)
- ok. 800 g jabłek (tu: odmiana Celesta)
- ok. 150-200 ml cydru Sadowski z polskich jabłek odmiany Champion
- łyżka listków świeżego tymianku
- łyżka ghee, masła klarowanego lub 1-2 łyżki oliwy extra vergine
- trochę świeżo startej gałki muszkatołowej
- 8-10 goździków w całości
- pół łyżeczki ziela angielskiego w całości
Cebulki z jabłkiem karmelizowane w cydrze – PRZEPIS:
- Cebulki obierz ze skórki. Najmniejsze sztuki pozostaw w całości, większe przekrój na połówki.
- W głębokiej patelni podsmaż cebulki na maśle (lub oliwie) przez kilka minut, co jakiś czas przemieszaj.
- Jabłka pokrój w dość drobną kostkę.
- Gdy cebulki zmiękną i zaczną się rumienić, dodaj na patelnię jabłka, goździki, ziele angielskie i wlej cydr. Cydru nie powinno być zbyt dużo – składniki mają się w nim dusić, a nie gotować.
- Przykryj patelnię i duś całość przez ok. 5-7 minut. Gotowe jabłka powinny być miękkie, a jednocześnie pozostać w całości (kostki jabłek nie powinny się rozpadać).
- Dodaj listki tymianku i świeżo startą gałkę muszkatołową, wymieszaj i podawaj.