Cukinie nadziewane risotto.

Cukinie zapiekane z fajnym, aromatycznym, lekkim farszem to jeden z najlepszych (i moich ulubionych) patentów na to przepyszne warzywo. Możesz je przyrządzać przez cały rok – to jeden z tych przepisów, który sprawdza się o każdej porze roku. Cukinie możesz wypełnić farszem na milion sposobów, a jednym z nich jest wspaniałe, pełne smaku risotto wzbogacone plasterkami chrupkich mini cukinii. Risotto, dzięki charakterystycznej kremowości i kleistości, świetnie nadaje się do nadziewania warzyw.

Cukinie nadziewam risotto z dynią, pieczarką i chilli z fajną, wyraźnie ostrą nutą, która doskonale łączy się z łagodną, soczystą i naturalnie słodkawą cukinią. Aromatyczny i wyrazisty ser dopełnia całość, dodając zapiekance chrupkości (z wierzchu) i kremowości (wewnątrz). Risotto z dynią to nie jedyna opcja: wypróbuj też inne warianty risotto The Green Woodpecker Trill – sprawdzi się również któreś z dodatkiem grzybów albo z cukinią czy ze szparagami.

Produkty The Green Woodpecker Trill (kilka rodzajów risotto z grzybami / cukinią / szparagami / dynią, kilka rodzajów kaszotto, różne suszone grzyby) to proste zestawy w pełni naturalnych składników, które służą do samodzielnego przygotowania łatwych i szybkich, a jednocześnie pełnowartościowych posiłków. Nie mają one nic wspólnego z wynalazkami typu „risotto / kaszotto gotowe w 2 minuty”. Tu minut potrzebujesz nie dwóch, a około dwudziestu, ale w zamian otrzymujesz talerz pełen zdrowego, fajnego jedzenia bez chodzenia na skróty. Oszczędzasz też czas: nie musisz oddzielnie kupować ryżu do risotto (arborio lub carnaroli) ani niezbędnych warzyw. Wystarczy, że zaopatrzysz się w kompletną porcję składników do risotto i, ewentualnie, użyjesz opcjonalnych dodatków, takich jak wino, masło, ser czy bulion, który w razie potrzeby spokojnie możesz zastąpić wodą.

Uwagi:

  • Używam cukinii średniej wielkości, trzy sztuki to ilość, która pozwala pomieścić całą porcję przyrządzonego risotto
  • Pamiętaj, że risotto posłuży do nadziewania cukinii, powinno być zatem bardziej zwarte (gęstsze) niż zwykle. Gotowe risotto dodatkowo zgęstnieje, jeżeli po przygotowaniu odstawisz je na kilka minut, i zajmiesz się w tym czasie cukiniami
  • Z uwagi na to, że serem posypuję gotowe cukinie, nie dodaję go do risotto oraz pomijam masło, ale jeżeli wolisz, możesz je dodać
  • Świetnym dodatkiem do risotto są młode mini cukinki. Jeżeli ich nie masz, nie zawracaj sobie tym głowy, ale warto rozejrzeć się wokół, ponieważ coraz częściej mini cukinie pojawiają się np. na targach (czasem w postaci żeńskich kwiatów cukinii, od których można je odciąć). W braku małych cukinek, ugotuj samo risotto lub dodaj do niego trochę zielonego groszku (świeżego lub mrożonego) lub świeżych ziół, np. mięty, bazylii, kolendry, natki pietruszki, czy koperku
  • Jeżeli chcesz przyrządzić zapiekankę w wersji wegańskiej, po prostu pomiń ser

Cukinie nadziewane risotto

Cukinie nadziewane risotto

Cukinie nadziewane risotto

Cukinie nadziewane risotto – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • opakowanie (215 g) risotto z dynią, pieczarką i chilli The Green Woodpecker Trill
  • 3 cukinie, najlepiej średniej wielkości
  • biała cebula, posiekana
  • kilka małych zielonych cukinek, posiekanych w cienkie plasterki (tu: 4 sztuki)
  • kilka małych żółtych cukinek, posiekanych w cienkie plasterki (tu: 3 sztuki)
  • kieliszek białego wytrawnego wina lub Martini extra dry
  • ok. 1 litra bulionu warzywnego (może być również woda)
  • mały kawałek twardego dojrzałego sera (tu: Idiazabal, może być również Parmigiano Reggiano lub inny podobny ser)
  • olej lub masło klarowane do smażenia
  • sól roztarta w moździerzu, do smaku
  • pieprz utłuczony w moździerzu, do smaku
  • oliwa extra vergine
  • do podania: listki świeżej mięty

Cukinie nadziewane risotto – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Przygotuj risotto: w głębokiej patelni podduś na oleju cebulę, po czym wsyp risotto z dynią, pieczarką i chilli The Green Woodpecker Trill. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste. Wlej wino i mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu lub wrzątku. Gotuj risotto przez około 20 minut lub nieco dłużej (aż do zużycia całego bulionu), mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Na ok. 4 minuty przed końcem gotowania dodaj plasterki mini cukinek. Dopraw risotto solą i pieprzem, odstaw. Risotto przeznaczone do nadziewania cukinii powinno być bardziej zwarte i zawierać mniej płynu niż standardowe (podawane sauté).
  3. Przekrój cukinie wzdłuż na połówki i łyżeczką wydrąż gniazda nasienne.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i ułóż na niej cukinie.
  5. Nadziej cukinie ugotowanym wcześniej risotto, posyp świeżo startym serem i skrop oliwą.
  6. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Przed podaniem dodaj świeżą miętę. Podawaj gorące.

Cukinie nadziewane risotto

Cukinie nadziewane risotto

Cukinie nadziewane risotto

Cukinie nadziewane risotto

Cukinie nadziewane risotto