Sałatka z cukinią i owczym serem.

W sierpniu w Walencji trafiliśmy na absolutnie wyjątkowy ser: Leyendas de Baztán al Txakolí. To znakomity ser z Euskadi, macerowany w Txakoli – naszym ulubionym, na wskroś lokalnym, baskijskim białym wytrawnym winie, o którym więcej przeczytasz tutaj.

Leyendas de Baztán – tak samo jak Idiazabal– powstaje z surowego mleka owiec rasy Latxa i produkowany jest w tych samych manufakturach, które słyną z wytwarzania Idiazabala. Ser w trakcie dojrzewania maceruje się w Txakoli, a wino jest naprawdę wyraźnie wyczuwalne w smaku. Kupiliśmy kilogram i do dziś żałujemy, że nie wzięliśmy całego, dwukilogramowego kręgu, ale co się odwlecze… Tuż po powrocie do domu Leyendas de Baztán stał się pretekstem do zrobienia pysznej i prostej sałatki z tego wszystkiego, co odrosło w skrzynkach i w ogrodzie pod naszą nieobecność. To feeria świeżych ziół: rukiew, musztardowiec i dwie odmiany bazylii, cytrynowa i purpurowa. Jeżeli masz pod ręką inne zieleniny, np. rukolę, roszponkę czy portulakę, nie krępuj się ich użyć. Tego rodzaju zielone miski pełne świeżych, wyhodowanych samodzielnie jadalnych listków to najlepszy argument za domową uprawą ziół i sałat.

Uwagi:

  • W tej sałatce dobrze odnajdą się różne sery, zarówno twarde i dojrzałe, jak i świeże – wskazane jest w każdym razie, by ser miał wyrazisty smak, który dobrze komponuje się z naturalnym i delikatnym charakterem ziół
  • O zaletach moich ulubionych jadalnych kwiatów, czyli kwiatów cukinii piszę od lat – są doskonałe niemal do wszystkiego, wspaniale sprawdzają się między innymi w świeżych, letnich sałatkach. Zaletą żeńskich odmian kwiatów są małe cukinki, które – cienko pokrojone na mandolinie – znakomicie wzbogacają sałatkę o dodatkowy, lekko słodkawy smak i przyjemnie chrupką fakturę

Sałatka z cukinią i owczym serem

Sałatka z cukinią i owczym serem

Sałatka z cukinią i owczym serem

Sałatka z cukinią i owczym serem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 100 g rukwi (lub innych jadalnych liści)
  • kilka garści mieszanki ziół (tu: musztardowiec i bazylia z domowej uprawy)
  • ok. 100-120 g twardego sera dobrej jakości, tu: baskijski Leyendas de Baztán al Txakolí (macerowany w Txakoli)
  • 5-6 kwiatów cukinii (najlepiej żeńskich, czyli z małymi cukinkami)
  • 3 małe żółte cukinki
  • 2 łyżeczki czerwonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Sałatka z cukinią i owczym serem – PRZEPIS:

  1. Opłucz zieleninę i osusz na papierowym ręczniku. Odetnij kwiaty od cukinek. Przekrój kwiaty wzdłuż na połówki.
  2. Rukiew wodną przełóż do misek. Bezpośrednio nad każdą miską posiekaj 2-3 cukinki w cienkie plasterki (przy pomocy mandoliny).
  3. Dodaj pozostałe zioła, kwiaty cukinii i plasterki sera. Całość uzupełnij plasterkami żółtych i zielonych cukinek, posiekanych w plasterki przy użyciu mandoliny.
  4. Porcje sałatki skrop oliwą extra vergine i posyp roztartym czerwonym pieprzem.

Sałatka z cukinią i owczym serem

Sałatka z cukinią i owczym serem

Sałatka z cukinią i owczym serem

Sałatka z cukinią i owczym serem