• 500 g truskawek
  • 2 jabłka
  • pół szklanki wody
  • 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
  • 2 łyżki chia

Owocowy chia pudding.

Chia pudding to świetna opcja na szybkie śniadanie i alternatywa dla owsianki – wystarczy zrobić go wieczorem, wstawić na noc do lodówki, a rano jest gotowy do jedzenia.

Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) stały się w ostatnim czasie tak samo modne, jak pojęcie superfoods, czyli superżywności. Te drobne (mniejsze od sezamu czy czarnuszki) nasionka mają korzystny wpływ na zdrowie, a słyną przede wszystkim za sprawą szczególnej właściwości żelowania i zagęszczania wszystkiego, co płynne.

Najszybszy i najprostszy przepis na chia pudding to zalać łyżkę lub dwie chia np. mlekiem (krowim, kozim, kokosowym czy dowolnym innym mlekiem roślinnym), wymieszać, wstawić do lodówki albo odstawić pod przykryciem (na noc) i rano śniadaniowy chia pudding gotowy.

Pudding warto dopełnić dowolnymi sezonowymi owocami, bakaliami, kakao, korzennymi przyprawami, wanilią, etc. – użyj tego, na co masz ochotę.

Sprawdź też: Chia pudding z kaszą jaglaną

O zaletach oleju kokosowego, który pobudza przemianę materii, czytaj TUTAJ

Chia pudding truskawki L_05

PRZEPIS:

1. Truskawki opłucz i usuń szypułki. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.

2. Owoce z olejem kokosowym i szklanką wody zmiksuj w blenderze na jednolite puree.

3. Przelej do pucharków lub szklanek, dodaj do każdego naczynka łyżkę chia i dokładnie wymieszaj.

4. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

5. Następnego dnia udekoruj miętą i owocami.

Smacznego!

Chia pudding truskawki L_04

Chia pudding truskawki L_01

Chia pudding truskawki L_03