- 500 g truskawek
- 2 jabłka
- pół szklanki wody
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 2 łyżki chia
Owocowy chia pudding.
Chia pudding to świetna opcja na szybkie śniadanie i alternatywa dla owsianki – wystarczy zrobić go wieczorem, wstawić na noc do lodówki, a rano jest gotowy do jedzenia.
Nasiona chia (szałwii hiszpańskiej) stały się w ostatnim czasie tak samo modne, jak pojęcie superfoods, czyli superżywności. Te drobne (mniejsze od sezamu czy czarnuszki) nasionka mają korzystny wpływ na zdrowie, a słyną przede wszystkim za sprawą szczególnej właściwości żelowania i zagęszczania wszystkiego, co płynne.
Najszybszy i najprostszy przepis na chia pudding to zalać łyżkę lub dwie chia np. mlekiem (krowim, kozim, kokosowym czy dowolnym innym mlekiem roślinnym), wymieszać, wstawić do lodówki albo odstawić pod przykryciem (na noc) i rano śniadaniowy chia pudding gotowy.
Pudding warto dopełnić dowolnymi sezonowymi owocami, bakaliami, kakao, korzennymi przyprawami, wanilią, etc. – użyj tego, na co masz ochotę.
Sprawdź też: Chia pudding z kaszą jaglaną
O zaletach oleju kokosowego, który pobudza przemianę materii, czytaj TUTAJ
PRZEPIS:
1. Truskawki opłucz i usuń szypułki. Jabłka umyj, obierz ze skórki i pokrój na małe kawałki.
2. Owoce z olejem kokosowym i szklanką wody zmiksuj w blenderze na jednolite puree.
3. Przelej do pucharków lub szklanek, dodaj do każdego naczynka łyżkę chia i dokładnie wymieszaj.
4. Wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
5. Następnego dnia udekoruj miętą i owocami.
Smacznego!
Mam chia i truskawki, zaraz robię na jutro!:)
och, bardzo pomysłowy deser – jadłabym! <3
Cudnie wygląda, idę dziś kupic chia i będzie na jutro
Czy mogę nasiona chia zmiksować w blenderze z całą resztą?
Możesz, jeśli tak wolisz, ale chia fajnie chłoną wilgoć i są bardzo smaczne w całości.
Co się stanie gdy nasiona chia zmiksuję w blenderze z całą resztą?
Nic złego ;-) koktajl będzie miał gładszą konsystencję, nie będzie efektu napęczniałych ziarenek chia.
Pycha
Pyszna rzecz na śniadanie i zajmuje tak mało czasu. Dzięki :)
Chia is my love
Zdrowo
mniam :)