• ok. 400 g Pimientos de Padron
  • kawałek sezonowanej ricotty (lub innego twardego sera podobnego rodzaju)
  • oliwa extra vergine
  • sól
  • pieprz

Pimientos de Padrón zapiekane z serem.

Jeszcze jeden przepis na przepyszne (i słynne) hiszpańskie zielone papryczki Padrón, które lubię do tego stopnia, że kilogram przywiozłem z urlopu:-)

Najpopularniejszy sposób przyrządzania padronów to po prostu usmażyć je na oliwie i podać oprószone solą. Przepis na tę prostą i nieprzyzwoicie wręcz smaczną wersję znajdziesz tu: PIMIENTOS DE PADRON Z PATELNI.

Takie papryczki można również m.in. zapiec. W piekarniku, pod wpływem ciepła padrones rumienią się niemal tak samo, jak na patelni.

Przepis miał być prosty, bez zbędnej kombinatoryki, dlatego jako dodatku użyłem tylko koziego sera. To ten mały biały ser w prawym górnym rogu – ZOBACZ.

Generalnie, wybór sera należy do Ciebie – w zależności od efektu, jaki chcesz osiągnąć. Mnie nie zależało na tym, by ser roztopił się i przykrył papryczki szczelną warstwą, dlatego użyłem sera przywiezionego z Portugalii, który zarówno w smaku, jak i konsystencji bardzo przypomina włoską sezonowaną ricottę. Taka ricotta nie rozpuszcza się w piekarniku, tylko zapieka i rumieni, zachowując postać charakterystycznych grudek. W razie potrzeby możesz jednak użyć np. mozzarelli albo twardego (żółtego) sera dobrej jakości.

Padrones z serem L_01

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Opłucz papryczki i dokładnie osusz. Najskuteczniej osuszysz padrony, rozkładając pojedynczą warstwę papryczek na papierowych ręcznikach na kilka do kilkunastu minut, by przeschły (ZOBACZ).

3. Natłuść oliwą duże naczynie do zapiekania i ułóż w nim ciasno pojedynczą warstwę papryczek. Oprósz je solą i pieprzem.

4. Nad papryczkami rozkrusz w palcach ser. Użyj go tyle, ile uznasz za stosowne (ZOBACZ).

5. Całość skrop oliwą i wstaw do piekarnika, aż papryczki ładnie się zrumienią (ok. 15-20 minut).

Smacznego!

Padrony na Mercado do Bolhao (Porto):

Mercado do Bolhao_Porto

Padrones z serem L_02

Padrones z serem L_04