- 3 pęczki botwiny z małymi buraczkami (ok. 500 g buraków)
- 500 g dojrzałych czereśni (waga po wypestkowaniu)
- 200 ml mleka kokosowego
- 100 ml wody (lub więcej)
- oliwa extra vergine
- olej do smażenia
Chłodnik z czereśni i pieczonych buraków.
Chłodnik z buraków lub botwiny to klasyka. Nic dziwnego, skoro słodkie pieczone buraki świetnie smakują także na zimno. Doskonale sprawdzają się szczególnie młode buraczki, sprzedawane wraz z botwiną, której również używam w tym przepisie.
Jako że nieustannie łączę – w różnych konfiguracjach – warzywa i owoce, tym razem do zupy dodałem czereśnie. Burak i czereśnia to duet idealny – dobrany zarówno kolorystycznie, jak i smakowo.
Do zupy możesz użyć samej wody, ale znakomicie sprawdza się mleko kokosowe. Kokosowy smak świetnie współgra z burakiem i bardzo dobrze uzupełnia całość. Nie używam tu żadnych przypraw, ponieważ najbardziej lubię, gdy chłodnik ma słodko-łagodny smak z wyraźną kokosową nutą. Jeśli chcesz, możesz jednak dodać do zupy np. nieco pieprzu lub gałki muszkatołowej.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Odetnij małe buraki od botwiny i usuń korzonki. Trzy lub cztery buraki pozostaw z kawałkiem botwinki – przydadzą się do dekoracji. Dokładnie wyszoruj i wysusz buraki.
- Przełóż buraki do naczynia do zapiekania, większe sztuki przekrój na pół. Skrop buraki oliwą i wymieszaj dłońmi, by pokryły się tłuszczem. Wstaw do piekarnika na ok. 50 minut.
- Gotowe buraki odstaw do ostygnięcia.
- Posiekaj botwinkę i wrzuć na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię. Podsmaż mieszając, a następnie dolewaj stopniowo wodę, tak by botwinka udusiła się do miękkości.
- Umyj i wydryluj czereśnie. Odłóż kilka owoców w całości, najlepiej z szypułką, do dekoracji.
- Do blendera wrzuć czereśnie, upieczone buraki (odłóż wcześniej kilka sztuk do dekoracji) i uduszoną botwinkę. Wlej mleko kokosowe i wodę, zmiksuj. W razie potrzeby dodaj więcej wody (lub mleka, jeśli wolisz), tak by uzyskać pożądaną konsystencję zupy.
- Zupę możesz podać od razu albo schłodzić w lodówce. Porcje zupy udekoruj odłożonymi wcześniej burakami i czereśniami.
Z nieba mi spadł ten przepis. Dosłownie. Dzięki.
Zrobiłem, mega smak. Kokos i burak – to jest to, sztama!!!