Hiszpańska gorzka czekolada z oliwą extra vergine.
Nie jest tajemnicą, że czekolada i kakao znakomicie łączą się z oliwą.
Sprawdź: Daktyle zapiekane z czekoladą i chrustem z ricotty, Krem czekoladowy z oliwą
Najlepiej wiedzą o tym południowe nacje, a w szczególności Włosi i Hiszpanie. W ojczyźnie tych pierwszych, w dobrze zaopatrzonych butikach z czekoladą bez problemu można dostać wegańskie czekoladowe kremy, których głównymi składnikami są gorzka czekolada i oliwa extra vergine.
Gorzka czekolada Sole z oliwą to kolejna z serii hiszpańskich organicznych czekolad o bardzo dobrym, czystym składzie i ciekawych wariantach smakowych (ZOBACZ). Opakowanie dobrze koresponduje z zawartością – jest ascetyczne, a grafika z etykiety nawiązuje do rytmu życia zgodnego z naturą i założeniami slow foodu.
Jak w zwartej, tabliczkowej czekoladzie objawia się oliwa, która stanowi 5% składu? Nie jest wyraźnie wyczuwalna ani w aromacie, ani w smaku czekolady, ale w bardzo charakterystyczny sposób wpływa na jej strukturę. Czekolada jest nieco bardziej… miękka niż klasyczne tabliczki, ale wyczuwa się to dopiero po jej spróbowaniu; poza tym, jeśli chodzi o wygląd czy konsystencję, nie różni się niczym szczególnym od innych smaków. Oliwa sprawia też, że czekolada błyskawicznie rozpuszcza się na języku, przybierając postać czekoladowego, delikatnego i jedwabistego kremu.
Zdecydowanie dominującą nutą w czekoladzie (73%) jest gorzkie kakao. Sole nie przesadza z ilością cukru i chwała im za to:-)
Podsumowując, to bardzo fajny łakoć, który w udany sposób łączy pozornie niepasujące do siebie składniki, które przecież – tak naprawdę – od dawna są znanym i sprawdzonym patentem. Czekolada i oliwa bardzo się lubią, a FiK lubi oliwę w czekoladzie. Można kupować bez obaw.
Wszystkie czekolady Sole wytwarzane są ze składników pochodzenia organicznego. Więcej o wytwórni SOLE czytaj TUTAJ. Po raz pierwszy próbowaliśmy tych czekolad w zeszłym roku w Barcelonie, a obecnie są dostępne także w Polsce. Można kupić je online w delikatesach firstclassfood.pl, a ceny są tam niższe niż w sklepach z organiczną żywnością w Barcelonie.
Czekolada nie zawiera glutenu ani lecytyny. Może zawierać śladowe ilości mleka i suszonych owoców.
Ocena: 90/100
Opakowanie: papier i bibuła
Waga: 100 g
Format: klasyczna prostokątna tabliczka podzielona na 32 kostki
Producent: Chocolates Sole (Hiszpania, Barbera del Valles), strona internetowa SOLE – TUTAJ
Skład: organiczne kakao, organiczne masło kakaowe, organiczny cukier trzcinowy, organiczna oliwa extra vergine (5%), organiczna wanilia. Zawartość kakao w czekoladzie: min. 73 %.
Gdzie kupić: sklep z żywnością organiczną First Class Food
Cena: w Polsce – od 10 do 17 PLN w zależności od wersji smakowej (w Hiszpanii ok. 4 EUR)
LUBISZ CZEKOLADĘ? Sprawdź Asertywną Czekoladową Listę Przebojów Faceta i Kuchni!
Wow! Muszę spróbować. Ciekawe czy inne firmy produkują taka czekoladę. Wiesz coś na ten temat?
Tak, większy wybór czekolad z oliwą jest np. tu https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/camondas-siec-sklepow-z-czekolada/. W Polsce jednak innych niż oliwna Sole nie widziałem.