Ciasteczka z masłem orzechowym domowej roboty. Tylko trzy składniki.
Te ciasteczka to czysty obłęd! Już sam aromat sprawia, że nie można im się oprzeć, a smak tylko umacnia ich ciastkowy status ;-)
Z uwagi na miękką strukturę (masło orzechowe!) i lekko ciągnący środek ciastka przypominają biszkopty. O tyle wyjątkowe, że karmelowe. To zasługa połączenia masła orzechowego i cukru kokosowego, który nie tylko nadaje deserom karmelowy kolor, ale wzbogaca je o niesamowity, głęboki karmelowy smak. W braku cukru kokosowego, zastąp go ciemnym muscovado lub ewentualnie cukrem trzcinowym.
Masło orzechowe, które jest składnikiem ciastek, najlepiej zrobić samodzielnie w domu. Z uwagi na to, że w temacie maseł orzechowych jesteśmy niereformowalni i uznajemy produkty tylko jednej marki (są czyste, niesolone, składają się w 100% z orzechów i nie zawierają żadnych domieszek orzeszków ziemnych), kiedy robimy masło orzechowe sami jego bazą są wyłącznie orzechy i niewielki dodatek nierafinowanego oleju kokosowego dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji.
Jak zrobić domowe masło orzechowe?
Nic prostszego! Wystarczy zmiksować w robocie kuchennym ulubione orzechy, dodać nieco oleju kokosowego lub innego tłuszczu roślinnego i gotowe. Najczęściej robię masło z nerkowców / orzechów laskowych / orzechów włoskich / orzechów brazylijskich albo ich mieszanek w różnych proporcjach. Dobrze nadają się do tego również orzechy macadamia (bardzo tłuste) i pecan. Tak przygotowane masło z orzechów przechowuję w lodówce, ponieważ lubię, gdy ma gęstą maślaną postać.
Poniżej: masło orzechowe chwilę po blendowaniu:
Poniżej: masło orzechowe po 1-2 godzinach w lodówce:
Masło orzechowe – SKŁADNIKI:
- 200 g orzechów laskowych
- 100 g nerkowców
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
Masło orzechowe – PRZEPIS na ok. 250 g (mały słoik):
- Orzechy laskowe możesz podprażyć w piekarniku (ok. 6-8 minut w 200 stopniach) i usunąć z nich skórki. Możesz również użyć już uprażonych i pozbawionych skórek.
- Orzechy laskowe i nerkowce wrzuć do małej misy robota Magimix i zmiksuj (3 minuty). Powstanie miałki, kleisty proszek. Jeżeli wolisz masło z chrupiącymi drobinkami orzechów (crunchy) miksuj nieco krócej.
- Dodaj 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego, w zależności od oczekiwanej konsystencji. Ja dodaję 2 kopiaste łyżki. Ponownie zmiksuj (2-3 minuty). Uzyskasz masło orzechowe o konsystencji dobrze zrobionego hummusu – powinno być gęste, a jednocześnie powinno powoli spływać z łyżki.
- Kiedy wstawisz masło orzechowe do lodówki, zmieni strukturę na bardziej zwartą.
Ciasteczka z masłem orzechowym – SKŁADNIKI na ok. 15 ciastek:
- 190 g masła orzechowego domowej roboty
- 1 jajko
- 60 g cukru kokosowego (odparowanego nektaru palmy kokosowej); może być też dark muscovado lub cukier trzcinowy
- ziarenka z 1-2 laski wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
Ciasteczka z masłem orzechowym – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni.
- Do dużej misy robota Magimix dodaj cukier i jajko. Zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą (1-2 minuty).
- Dodaj masło orzechowe oraz wanilię (ziarenka z laski wanilii) i ponownie zmiksuj, aż składniki dobrze się połączą (2 minuty). Gotowa masa powinna mieć postać gęstej karmelowej i bardzo lepkiej pasty.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przy pomocy łyżki lub np. małej gałkownicy do lodów (takiej, jak używana przeze mnie w tym przepisie – o średnicy ok. 5 cm) wykładaj porcje masy na blachę. Zachowaj odstępy pomiędzy porcjami ciasta, ponieważ podczas pieczenia ciastka rozleją się i zwiększą objętość.
- Nie przejmuj się nieregularnym kształtem ciastek z masy nakładanej łyżką – jest na tyle płynna, że sama się wyrówna i przybierze formę kółek, a powierzchnia jako tako się wygładzi. Ciastka powinny wyglądać jak domowe. Dodatkowo, przed wstawieniem do pieca możesz oprószyć je gruboziarnistą solą.
- Jak widać na zdjęciu, wszystkie ciastka postanowiłem zmieścić na jednej blasze. W rezultacie kilka sztuk leżących przy krawędziach lekko się odkształciło. Nie ma to oczywiście żadnego wpływu na smak, jeśli jednak chcesz uzyskać bardziej okrągłe ciastka, musisz zapewnić im więcej przestrzeni życiowej :-)
- Wstaw blachę do piekarnika na środkowy poziom na ok. 12 minut. Ja piekę ciastka 6 minut z grzaniem góra-dół, po czym 6 minut tylko z górną grzałką.
- Wyjmij blachę z piekarnika, odstaw na 5 minut, po czym przenieś ciastka na kratkę, by przestygły.
Smacznego!
Wyglądają wyjątkowo!
Piękne i kuszące!
Czy do ciasteczek sprawdziłaby się także tahina? Niedawno zakupiłam ją w Helladzie i wyobrażam sobie chałwowy smak tych ciastek :)
Tak. Tahina to nic innego jak „masło” z sezamu:-) Spokojnie można zastąpić nią masło orzechowe.
Już widać, że przepyszne. I takie właśnie późnojesienne…
Jestem częstym gościem na Twojej stronie i fanką Twoich przepisów. Ciasteczka na pewno będą niebawem wypróbowane, bo jestem fanką maseł orzechowych i wyrobów zawierających ten składnik. Ale pytanie mam inne: zdradzisz sekret, skąd masz taką łyżeczkę? I czy jest szansa na znalezienie jej w Posce?
Pozdrawiam.
Miło:-) Łyżeczkę kupiłem w Barcelonie, w Palau Guell. Wzornictwo nawiązuje do sztuki Gaudiego. Wątpię, czy można coś takiego kupić u nas, chyba że z drugiej ręki, np. na allegro;-)
Ooooo, ten Magimix to jakiś cud natury! Strasznie się na niego napaliłam! Chyba już mam pomysł na prezent gwiazdkowy dla siebie :)
:-)
Ooooo, ten robot to jakiś cud natury! Strasznie się na niego napaliłam! Chyba już mam pomysł na prezent gwiazdkowy dla siebie :)
Fantastyczne, pyszne, będą super jako jadalny prezent!
ja też chcę magimixa, który będzie robił dla mnie masło orzechowe! :) zaczynam pisać list do mikołaja
ja też chcę magimixa, który będzie robił dla mnie masło orzechowe! :) zaczynam pisać list do mikołaja
Pisz, pisz, bo warto!
Dzien dobry. Czytalem u pana o wlasciwosciach namaczanych orzechow, mysli pan ze namoczone orzechy dalob sie zblendowac na rownie dobre maslo? Probowal pan tak juz kiedys? Jesli tak sa roznice miedzy takim a takim z prazonych orzechow?
Zblendować się da, ale czy masło z takich orzechów będzie dobre? Nie wiem. Generalnie, namaczanie sprawia, że orzechy są zdrowsze, ale smaku im ów zabieg ujmuje.
Lepiej w takim razie nie orobuje. Gracias :)
Ps ciasteczka sa wysmienite, u mnie z mieszanki wloskie + laskowe, niebo. Gratuluje pomyslu :)
Dzięki, najprostsze rzeczy smakują najlepiej:-)