Ciasto kawowe z mielonych orzechów – bez mąki, masła i cukru. Naturalnie bezglutenowe.

Ciasto kawowe z mielonych orzechów to wariacja na temat innego przepysznego wypieku – torta di nocciole. W porównaniu z klasyczną piemoncką wersją, która przypomina biszkopt, orzechowe ciasto kawowe jest bardziej wilgotne i smakuje trochę jak domowy babciny tort przekładany masą orzechowo-kawową. Dobry likier kawowy potrafi zdziałać cuda :-)

Ciasto jest bardzo łatwe, a przepis – elastyczny. Wystarczy w odpowiedniej kolejności wymieszać składniki, wstawić do piekarnika i gotowe. Możesz użyć dowolnych orzechów, a jeżeli nie masz pod ręką kawowego likieru, zamiast niego dodaj do masy 25 ml świeżo zaparzonego espresso. Jeżeli chcesz dosłodzić deser czymś innym niż erytrytol (np. cukrem kokosowym albo zwykłym, ksylitolem, etc.), nie krępuj się. Pamiętaj tylko, że czysta sproszkowana fruktoza karmelizuje się szybciej niż cukier (czyli łatwo się pali). Moim zdaniem, erytrytol lub cukier (w ideale – kokosowy) sprawdzają się tu najlepiej.

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe – SKŁADNIKI na formę o średnicy 17-20 cm (8 porcji):

  • 200 g orzechów laskowych zmiksowanych na proszek (w skórkach) lub dowolnych innych
  • 80 g erytrytolu (albo cukru)
  • 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
  • oliwa lub olej do natłuszczenia formy
  • kopiasta łyżka drobno mielonej kawy (jak do kawiarki)
  • 50 ml Kahlúa lub innego likieru kawowego

Ciasto kawowe – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
  2. W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj orzechy na proszek.
  3. Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z erytrytolem, po czym dodaj zmiksowane wcześniej orzechy, likier kawowy i mieloną kawę. Dokładnie wymieszaj (w KA – poziom 4).
  4. Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj do kawowej masy z orzechów i żółtek. Wymieszaj.
  5. Przelej masę do formy natłuszczonej oliwą i piecz na środkowym poziomie w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 minut. W połowie pieczenia możesz przykryć ciasto folią aluminiową, by nadmiernie nie przypiekło się od góry.
  6. Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia w formie na godzinę, po czym delikatnie przełóż na deskę lub kratkę. Najlepiej odstaw na noc w temperaturze pokojowej i podawaj następnego dnia.

Uwagi:

  • Ciasto jest trwałe, można je przechowywać przez co najmniej kilka tygodni (w temperaturze pokojowej, owinięte w pergamin), ale to bez znaczenia, bo i tak nikt tyle nie wytrzyma :-) :-) :-)
  • Jeżeli upieczesz ciasto w mniejszej formie (np. 17 cm średnicy), będzie wyższe i grubsze, a jeśli w większej (np. 20 cm średnicy) – niższe i bardziej płaskie

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe

Ciasto kawowe