Ciasto kawowe z mielonych orzechów – bez mąki, masła i cukru. Naturalnie bezglutenowe.
Ciasto kawowe z mielonych orzechów to wariacja na temat innego przepysznego wypieku – torta di nocciole. W porównaniu z klasyczną piemoncką wersją, która przypomina biszkopt, orzechowe ciasto kawowe jest bardziej wilgotne i smakuje trochę jak domowy babciny tort przekładany masą orzechowo-kawową. Dobry likier kawowy potrafi zdziałać cuda :-)
Ciasto jest bardzo łatwe, a przepis – elastyczny. Wystarczy w odpowiedniej kolejności wymieszać składniki, wstawić do piekarnika i gotowe. Możesz użyć dowolnych orzechów, a jeżeli nie masz pod ręką kawowego likieru, zamiast niego dodaj do masy 25 ml świeżo zaparzonego espresso. Jeżeli chcesz dosłodzić deser czymś innym niż erytrytol (np. cukrem kokosowym albo zwykłym, ksylitolem, etc.), nie krępuj się. Pamiętaj tylko, że czysta sproszkowana fruktoza karmelizuje się szybciej niż cukier (czyli łatwo się pali). Moim zdaniem, erytrytol lub cukier (w ideale – kokosowy) sprawdzają się tu najlepiej.
Ciasto kawowe – SKŁADNIKI na formę o średnicy 17-20 cm (8 porcji):
- 200 g orzechów laskowych zmiksowanych na proszek (w skórkach) lub dowolnych innych
- 80 g erytrytolu (albo cukru)
- 3 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar M)
- oliwa lub olej do natłuszczenia formy
- kopiasta łyżka drobno mielonej kawy (jak do kawiarki)
- 50 ml Kahlúa lub innego likieru kawowego
Ciasto kawowe – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra – dół bez termoobiegu).
- W dużej misie robota kuchennego Magimix zmiksuj orzechy na proszek.
- Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z erytrytolem, po czym dodaj zmiksowane wcześniej orzechy, likier kawowy i mieloną kawę. Dokładnie wymieszaj (w KA – poziom 4).
- Ubij białka na sztywną pianę, po czym dodaj do kawowej masy z orzechów i żółtek. Wymieszaj.
- Przelej masę do formy natłuszczonej oliwą i piecz na środkowym poziomie w temperaturze 180°C przez ok. 40-45 minut. W połowie pieczenia możesz przykryć ciasto folią aluminiową, by nadmiernie nie przypiekło się od góry.
- Po wyjęciu z pieca odstaw do ostygnięcia w formie na godzinę, po czym delikatnie przełóż na deskę lub kratkę. Najlepiej odstaw na noc w temperaturze pokojowej i podawaj następnego dnia.
Uwagi:
- Ciasto jest trwałe, można je przechowywać przez co najmniej kilka tygodni (w temperaturze pokojowej, owinięte w pergamin), ale to bez znaczenia, bo i tak nikt tyle nie wytrzyma :-) :-) :-)
- Jeżeli upieczesz ciasto w mniejszej formie (np. 17 cm średnicy), będzie wyższe i grubsze, a jeśli w większej (np. 20 cm średnicy) – niższe i bardziej płaskie
Wygląda wspaniale! Myślę, że w tym czasie wszyscy potrzebujemy właśnie takiego pysznego ciasta. A jak już będzie dobrze, zrobię taki na piknik-randkę. Oby jak najszybciej :)
Cudo!
Podeszłam do tego przepisu ze znacznym sceptycyzmem. No, bo jak może być dobre cos, co ma tak banalny skład. Nic mylnego. Od dziś jest to mój absolutny hit! 😄
A nie mówiłem?:-)
Czym można zastąpić likier kawowy, jeśli w ogóle można
Pozdrawiam
A.
Można pominąć lub dodać więcej kawy.
Ależ przecudny prosty przepis, ciacho wygląda zniewalająco:) Czy orzechy włoskie zamiast laskowych wchodzą w grę?
Tak, oczywiście!
a czy mogę zastąpić orzechy laskowe zwykłą mąką pszenną? Jeżeli tak to w jakiej proporcji?
Nie wiem, jak taka zmiana zadziała na ciasto.
Zamiast laskowych można użyć innych orzechów?
Tak.
A jaką ewentualnie masą można by przełożyć żeby wyszedł torcik?
To pytanie lepiej skierować do kogoś innego, nie znam się na masach do ciast ani na tortach. Dla mnie wystarczającą atrakcją w cieście byłby krem czekoladowy OCTO CHOCOLATE albo masło orzechowe z nerkowców;-)
Moje ukochane ciasto…nie ma lepszego bo jest w nim wszystko co działa na moje kubki😉🤤
Przepyszne! Pieklam 20 minut, bo mialam dluga foremke. Zapisuje na kolejny raz 😁