Bataty z ananasem.

Kiedy już przeprowadzimy się na Azory, z tego, co wyrośnie w ogrodzie będę piekł takie zapiekanki. Jabłonki, czereśnie i drzewa morelowe zamienimy na palmy i bananowce, krzewy borówek i porzeczek – na ananasy, a w kąt ogrodu wciśnie się kilka grządek batatów. Z głodu nie zginiemy 😉 Punktem wspólnym pozostaną przepiękne hortensje, choć na Azorach na pewno będziemy mieć ich więcej niż obecnie 🙂 Tyle w temacie planów, na realizację trzeba jeszcze trochę zaczekać, a póki co zapiekanka: bataty z ananasem.

Bataty pieczone z ananasem to jeszcze jeden pomysł na bardzo proste danko, oparte na niezawodnym połączeniu warzyw i owoców. Liczbę składników z wiadomych względów ograniczam do minimum, a magicznym składnikiem jest musztarda ananasowa z Plantações A. Arruda przywieziona z Azorów. Jej świetny skład i wyjątkowa – jak na musztardę – konsystencja sprawiają, że w praktyce azorska musztarda bardziej przypomina rasowy chutney ananasowy, co można zapisać jej tylko na plus. Jeżeli będziesz mieć okazję ją kupić, nie zastanawiaj się ani chwili. W braku musztardy z ananasa, którą trudno uznać za towar łatwo dostępny, zastąp ją musztardą domowej roboty: zmiksuj kilka łyżek musztardy Dijon (albo innej – jeżeli lubisz łagodniejsze smaki) i parę kawałków świeżego ananasa, dodając ewentualnie trochę miodu lub cukru. Oryginalna musztarda z plantacji A. Arruda zawiera 30% ananasa, wygląda i smakuje jak chutney oraz nie jest szczególnie ostra – między innymi dlatego jako jednej z przypraw używam białej gorczycy. Przygotowując samodzielnie owocową musztardę możesz przy okazji swobodnie kształtować poziom jej ostrości lub słodkości, dodając więcej lub mniej któregoś ze składników.

Bataty z ananasem – uwagi:

  • Czas pieczenia batatów każdorazowo zależy od gatunku batata (jedne pieką się szybciej, inne wolniej) oraz wielkości kawałków
  • Tymianek sprawdza się tu świetnie, ale w razie potrzeby możesz zastąpić go miętą
  • Używam białego pieprzu Penja o bardzo specyficznym aromacie i wyjątkowym smaku; jeżeli za nim nie przepadasz, sięgnij po inny pieprz, szczególnie dobrze sprawdzą się bardziej aromatyczne odmiany

Czytaj też: Co jeść na Azorach?

Bataty z ananasem

Bataty z ananasemBataty z ananasem

Bataty z ananasem

Bataty z ananasem

Bataty z ananasem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • ok. 800 g batatów (waga ze skórką)
  • ananas średniej wielkości (= ok. 400 g czystego miąższu – po obraniu, bez skórki i twardego środka)
  • 3 łyżki musztardy ananasowej
  • łyżka listków świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka nasion białej gorczycy, roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka białego pieprzu (tu: Penja), roztartego w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Bataty z ananasem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  2. Obrane ze skórki bataty pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż je do naczynia do zapiekania wyłożonego pergaminem. Skrop oliwą, wymieszaj i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut.
  3. W tym czasie ostrym nożem okrój ananas ze skóry i podziel go na ósemki. Wykrój twardą wewnętrzną część i pokrój owoc na kawałki o wielkości zbliżonej do kawałków batatów.
  4. Wyjmij bataty z piekarnika. Pokrojony ananas dodaj do ziemniaków, dorzuć roztarte w moździerzu przyprawy, przemieszaj i wstaw ponownie do piekarnika na ok. 15-20 minut (w razie potrzeby nieco dłużej – upieczone bataty powinny być miękkie, a czas ich pieczenia każdorazowo zależy m.in. od odmiany, których niestety polscy sprzedawcy nie rozróżniają).
  5. Gdy bataty wystarczająco zmiękną, przełóż wszystko z blachy do miski. 
  6. Dodaj musztardę ananasową oraz tymianek. Wymieszaj i podawaj. Porcje skrop przez podaniem niewielką ilością oliwy extra vergine jak najlepszej jakości.

Bataty z ananasem

Bataty z ananasem