Kalafior z patelni.

Odkąd pamiętam, w moim domu rodzinnym jedynym stosowanym przez mamę patentem na kalafior było gotowanie. Gotowany kalafior nie jest zły, ale… efekt tych wspomnień jest m.in. taki, że ja kalafiora nie gotuję praktycznie wcale ;-) Najbardziej lubię kalafior pieczony, a zaraz za nim – smażony.

Kalafior pieczony smakuje wspaniale (polecam kalafior z chilli i steki z kalafiora), a smażony dzielnie dotrzymuje mu kroku, plus – dodatkowo – ma tę przewagę, że przyrządza się go szybciej i prościej. Zamiast piekarnika wystarczy patelnia, do tego garść ziół, trochę przypraw i danie gotowe.

Bez względu na to, czy kalafior pieczesz czy smażysz, zawsze łatwo dodasz mu smaku. Dowolnie kształtując ulubione kombinacje ziół i przypraw, za każdym razem uzyskasz nieco inny rezultat. Kalafior z patelni miał być wegański, dlatego usmażyłem go na oliwie (bez obaw, temperatura smażenia nie jest tu zbyt wysoka), ale nie ma przeszkód, by usmażyć go również na ghee (maśle klarowanym), które bardzo lubi się z kalafiorem.

Nie oszczędzaj ziół i przypraw. Rozmaryn i tymianek każdą potrawę wznoszą na wyższy poziom, a dodane do kalafiora przyprawy świetnie wzbogacają jego smak. Wystarczy kwadrans, a jako dodatek np. jajka na miękko lub na twardo, i pyszny obiad lub kolacja na stole. Moc takich przepisów tkwi w ich prostocie :-)

Kalafior z patelni

Kalafior z patelni

Kalafior z patelni

Kalafior z patelni – SKŁADNIKI:

  • średni lub duży kalafior
  • 1 łyżka posiekanych listków świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki świeżego tymianku
  • 1 łyżeczka nasion białej gorczycy, roztartych w moździerzu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, roztartego w moździerzu
  • duża szczypta soli, roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • oliwa extra vergine

Kalafior z patelni – PRZEPIS:

  1. Podziel kalafior na różyczki, opłucz je i osusz na papierowym ręczniku. Większe sztuki podziel / pokrój na połówki.
  2. Do głębokiej patelni wlej trochę oliwy i wrzuć cząstki kalafiora. Smaż/duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez około 5 minut.
  3. Dodaj rozmaryn, rozgniecione w moździerzu przyprawy oraz sól. Wymieszaj.
  4. Smaż/duś pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, przez około 10 minut, aż kalafior zmięknie. W razie potrzeby, smaż nieco dłużej. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj większość listków tymianku i wymieszaj.
  5. Gotowy kalafior przełóż na duży talerz lub półmisek. Skrop odrobiną oliwy extra vergine i posyp resztą tymianku.

Kalafior z patelni

Kalafior z patelni