Czekolada Espresso Macchiato z ziarnami kawy Arabica wytwarzana jest z mieszanki kakao z ziaren kakaowca z Dominikany, Ekwadoru i Madagaskaru.

Opakowanie zawiera połamaną na kawałki taflę ciemnej czekolady Coppeneur, o zawartości kakao nie mniejszej niż 66%, z niewielkim dodatkiem czekolady białej, której smugi tworzą na ciemnej tabliczce coś na kształt kwiatowego wzoru.

Kawałki czekoladowej tafli są dość solidne, grube i zwarte, mało kremowe, przez co czekolada idealnie nadaje się do ssania, powolnego rozpuszczania pod językiem. Kawowy aromat jest raczej delikatny i ulotny, natomiast w smaku kawowe nuty zdecydowanie dominują. Czekolada jest jednoznacznie gorzka, z lekkim, zaznaczonym w tle posmakiem mlecznej, natomiast dodatek czekolady białej jest zupełnie niezauważalny, co można zapisać tylko na plus 🙂

Ziaren kawy jest dość sporo, choć nie zaszkodziłoby, gdyby dodać ich więcej. Nie są karmelizowane ani w inny sposób dosładzane, dzięki czemu dodają całości przyjemnej kawowej goryczy i delikatnej kwasowości. 

Ogólnie rzecz biorąc, całkiem smaczna czekolada, o której walorach decyduje w szczególności wyrazista gorzkość kakao i dobrze zaznaczone akcenty kawowe.

Ocena: 80/100

Skład: miazga kakaowa, cukier trzcinowy, tłuszcz kakaowy, cukier, pełne mleko w proszku, kawa, espresso, lecytyna sojowa, naturalny aromat waniliowy. Produkt zawiera mleko i soję, może zawierać śladowe ilości orzechów i pszenicy.

Opakowanie: przezroczysta torebka z nieregularnymi, łamanymi kawałkami tafli czekolady
Waga: 100 g
Gdzie kupić: Chocolissimo 
Cena: ok. 20 zł