- 1 dynia Blue Ballet
- 100 g kaszy gryczanej
- 1 pierś z kurczaka
- 2 papryczki serrano (La Costena)
- trochę świeżego lubczyku lub pietruszki
- sos sojowy lub Worcestershire
- kolendra
- oliwa extra vergine (opcjonalnie)
Zapraszam po kolejny przepis na faszerowaną dynię.
Tym razem wykorzystałem dynię Blue Ballet. Dojrzała dynia tego gatunku ma intensywny, ogórkowy aromat i jest bardzo soczysta. Dzięki temu dobrze nadaje się do zapiekania – wilgotność samego warzywa oraz przykrycie połówek dyni folią skutecznie zapobiegną wysuszeniu farszu. Odpowiednio długo pieczony Blue Ballet nadaje się do zjedzenia w całości (ze skórką), ale danie można serwować również wtedy, gdy tylko sam miąższ stanie się wystarczająco miękki.
1. Rozgrzejcie piekarnik do 200-220 stopni.
2. Ugotujcie kaszę gryczaną.
3. W tym czasie, pokrójcie pierś kurczaka na niewielkie kawałki (można je wcześniej zamarynować w sosie sojowym lub Worcestershire).
4. Na patelnię wrzućcie trochę nasion kolendry i przez chwilę je przyprażcie. Dodajcie kurczaka (razem z marynatą) i podsmażcie. Wlejcie sos sojowy lub Worcestershire, jeśli wcześniej nie marynowaliście mięsa. Można dodać również trochę przyprawy 5 smaków.
5. W misce wymieszajcie ugotowaną kaszę, kurczaka, posiekane papryczki serrano oraz lubczyk. Całość doprawcie pieprzem.
6. Dynię przekrójcie na pół i wydrążcie gniazdo nasienne. Wlejcie do środka nieco oliwy. Bardzo dojrzała dynia będzie na tyle soczysta, że można zrezygnować z oliwy.
7. Wypełnijcie połówki farszem i przykryjcie ich wierzch folią aluminiową.
8. Wstawicie dynię do piekarnika na 60-75 minut. W razie potrzeby, można piec dłużej.
Smacznego!
mm, świetny pomysł! :)
Super zdrowa propozycja. Kasza gryczana, kurczak i dynia, same smakowitości.
Super nadzienie. Kasza i kurczak to mój ulubiony zestaw.
Ładnie się nazywa :P
Omnomnom… :P
Pyszny pomysł :)
Pycha