• 1 kg mieszanki płatków jęczmiennych, owsianych, żytnich, gryczanych i pszennych
  • 3 łyżki organicznego kakao (Surovital)
  • 3 łyżki kruszonych ziaren kakaowca
  • 100 g jagód goji (Surovital)
  • 200 g suszonych śliwek
  • 50 g nerkowców
  • 50 g orzechów laskowych
  • ok. 120 g miodu gryczanego

Przepis na muesli z dodatkiem aromatycznego, organicznego kakao.

Tak, jak w dwu poprzednich przepisach na muesli (przepis nr 1, przepis nr 2), do płatków dodałem tylko miód – muesli ma mieć sypką konsystencję.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.

2. Do miski wsypcie mieszankę płatków 5 zbóż (jęczmienne, owsiane, żytnie, gryczane, pszenne*), kakao, nerkowce, kruszone ziarna kakao, i wymieszajcie.

3. Wlejcie miód i dokładnie wszystko wymieszajcie.

4. Blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia i przełóżcie na nią zawartość miski, przy pomocy łyżki układając równą warstwę muesli.

5. Pieczcie muesli (w przypadku piekarników elektrycznych, pod górną grzałką) przez ok. 10 minut. Po tym czasie wyciągnijcie blachę z pieca, dokładnie przemieszajcie muesli łyżką i wstawcie z powrotem do pieca na kolejne 5 minut.

6. Po upływie tego czasu, wyciągnijcie blachę i sprawdźcie stan muesli. Jeśli uznacie, że powinno się jeszcze podpiec, wstawcie je na kolejne 5 minut.

7. W międzyczasie pokrójcie suszone śliwki na kawałki.

8. Gotowe, lekko przestudzone muesli przesypcie do miski, dodajcie pozostałe bakalie i dokładnie wymieszajcie.

Smacznego!

*użyłem mieszanki płatków 5 zbóż Breakfast Mix w opakowaniu 3 kg (marka Szczytno, kupione w Makro)