Cytron z pomarańczą i anchois.

Słoneczny cytron (cedrat) to rodzaj cytrusa, który uprawia się między innymi na Sycylii. Owoce cytrona potrafią osiągać naprawdę spore rozmiary, dzięki czemu z jednego owocu można przygotować nawet kilka smakołyków. Jeżeli masz do wyboru owoce mniejsze (do 500 g) i większe (ok. 1 kg), wybieraj mniejsze cedraty, ponieważ ich miąższ jest bardziej soczysty i w rezultacie bogatszy pod względem smakowym.

Cytron ma grube słodkawe albedo i względnie niewielką ilość łagodnie cytrynowego miąższu. Wystarczy starannie (i cienko!) obrać go z żółtej skórki, pokroić w plasterki i można jeść 🙂 Czysty miąższ cytrona jedzony bez dodatków najbardziej przypomina w smaku słodkawy ogórek.

Cedraty doskonale sprawdzają się w sałatkach, a cytron z pomarańczą i anchois to jedno z naszych ulubionych zestawień. Słone, wyraziste i mięsiste fileciki anchois w towarzystwie kwaśnych i lekko słodkawych smaków, które wzajemnie się uzupełniają. Oliwa również ma znaczenie. Im lepszej jakości oliwy użyjesz, tym lepiej dopełni ona smak. A, i jeszcze orzechy, bez orzechów się nie liczy. Zgodzi się z tym każdy, kto lubi chrupiące dodatki.

Sprawdź też inne przepisy z cedratem.

Cytron z pomarańczą i anchois

Cytron z pomarańczą i anchois

Cytron z pomarańczą i anchois

Cytron kroję w plasterki odpowiedniej grubości (2,5 mm) przy pomocy jednej z kilku nakładek do krajalnicy (mandoliny) Zyle. To bardzo praktyczna nowość w ofercie Ronic, dzięki której możesz pięknie i błyskawicznie kroić warzywa i owoce. Używając krajalnicy przygotujesz plastry i słupki warzyw lub owoców do suszenia, frytki do smażenia, pokroisz warzywa na zupę lub posiekasz je na sałatkę – szybko i idealnie, a co najważniejsze bez ryzyka zacięcia, ponieważ krajalnicę skonstruowano tak, by chronić użytkownika przed przypadkowym zranieniem – elementem zestawu jest m.in. bezpieczny uchwyt na warzywa i owoce. Więcej info o krajalnicy znajdziesz tutaj, a w tym sklepie zamówisz ją teraz ze sporym rabatem!

Cytron z pomarańczą i anchois

Cytron z pomarańczą i anchois – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 1 mały (ok. 300 g) lub pół dużego (ok. 600-700 g) cytrona
  • 2-3 czerwone pomarańcze sycylijskie (Tarocco lub inne odmiany)
  • ok. 10 filecików anchois
  • garść orzechów pekan (lub innych, szczególnie dobrze sprawdzą się orzechy włoskie, pistacje lub piniole)
  • garść listków świeżej mięty
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Cytron z pomarańczą i anchois – PRZEPIS:

  1. Umyte pomarańcze okrój ostrym nożem ze skórki, a następnie wykrój zgrabne cząstki i odłóż. Do miski wyciśnij sok z pozostałych części pomarańczy.
  2. Obieraczką do warzyw obierz cytron ze skórki, po czym pokrój go na ok. 2-2,5 mm plasterki. Najwygodniej użyć do tego celu krajalnicy (mandoliny). Plasterki cytrona przełóż do miski z sokiem z pomarańczy, przemieszaj i odstaw na kwadrans.
  3. Na talerzach rozłóż w jednej warstwie plastry cytrona, na każdym z nich ułóż filecik anchois. Dodaj rozgniecione w dłoniach orzechy pekan oraz listki świeżej mięty. Jeżeli liście mięty są duże, posiekaj je. 
  4. Całość skrop sokiem z pomarańczy, który pozostał po marynowaniu cytrona oraz oliwą extra vergine.

Cytron z pomarańczą i anchois

Cytron z pomarańczą i anchois

Cytron z pomarańczą i anchois