- ok. 50 g rukoli
- ok. 50 g endywii (można użyć samej rukoli lub endywii albo innych liści np. roszponki)
- ok. 250 - 300 g zielonych szparagów
- 250 g pomidorków koktajlowych
- 1-2 cytryny
- oliwa extra vergine
- pieprz
- sól (opcjonalnie)
Kwaskowata i orzeźwiająca sałatka ze szparagami.
W tej lekkiej i świeżej sałatce spotykają się różne smaki: pieprzna rukola, gorzkawa endywia, kwaśna cytryna oraz słodkie dojrzałe pomidorki koktajlowe.
1. Zagotujcie osoloną wodę w dość szerokim, ale niekoniecznie głębokim rondlu.
2. Odłamcie zdrewniałe końcówki szparagów i gotujcie szparagi przez trzy minuty. Odcedźcie i natychmiast przerzućcie je do miski z zimną wodą (najlepiej z kostkami lodu).
3. W tym czasie do miski dodajcie umytą zieleninę i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe.
4. Dodajcie pokrojone w większe kawałki szparagi.
5. Odetnijcie końcówki cytryn, a następnie nożem usuńcie z nich skórę (w taki sam sposób, w jaki obiera się pomarańczę czy ananasa). Następnie, ostrym nożem wykrójcie cząstki cytryn, usuwając błony. Cząstki owoców dodajcie do sałatki, a z tego, co zostanie z cytryn, wyciśnijcie sok do miski.
6. Wlejcie oliwę extra vergine, doprawcie pieprzem i solą (wg uznania), a na koniec delikatnie wymieszajcie (najlepiej palcami).
Smacznego!
Pyszności, piękności…:)
Super, taka lekka i świeża. Wygląda smakowicie.
… cytrynowa… szparagami… rukoli… wlejcie oliwę, doprawcie…
Tak zrobimy!