• 2 filety z dorsza bez skóry
  • 500 g pomidorków koktajlowych (najlepiej z gałązkami)
  • 2 limonki lub cytryny
  • duży pęczek natki pietruszki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • 8-10 plasterków prosciutto
  • 1 łyżeczka ziaren białej gorczycy
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra vergine

Dorsz pieczony z pastą z pietruszki i prosciutto.

Lubię przygotowywać filety z białych ryb z użyciem prosciutto.

Szynka parmeńska nadaje rybie jedynej w swoim rodzaju intensywności.

Za dość zdecydowany smak odpowiada tu również łatwa w przygotowaniu pasta z pietruszki z rozmarynem i czosnkiem.

Dzięki tym dodatkom delikatna i soczysta ryba kontrastuje z wyrazistym smakiem szynki i pasty. Całość świetnie uzupełniają słodkie i gorące pomidorki koktajlowe.

Dorsz pieczony w szynce L_04

Dorsz pieczony w szynce L_05

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
  2. W ręcznym mikserze zmiksuj listki pietruszki, listki rozmarynu, ząbek czosnku (roztarty wraz z solą płaską stroną noża na pastę), roztartą w moździerzu gorczycę, pieprz i oliwę. Oliwy użyj tylko tyle, by dało się łatwo zmiksować pietruszkę na pastę. Nie potrzeba jej tak dużo, jak w pesto. Spróbuj i w razie potrzeby dopraw.
  3. Odetnij ogonową część filetu, uzyskując kawałek pożądanej długości, ale pozostaw cieńszą, boczną część brzuszną. Usuń ości. Rozsmaruj pastę z pietruszki na całej powierzchni grubszej części filetu i przykryj ją częścią brzuszną, tworząc zgrabny pakunek z pastą w środku. Tak samo postąp z drugim filetem. Jeśli dysponujesz tylko grubszą częścią filetów, po prostu rozsmaruj pastę na ich powierzchni, a następnie zawiń w szynkę. Nie ma potrzeby doprawiania ryby – sól jest w paście oraz w prosciutto.
  4. Na desce rozłóż obok siebie 4-5 plasterków prosciutto. Na jednym końcu ułóż rybę i zawiń ją w szynkę. To samo powtórz z drugim filetem. Szynka zapobiegnie wysuszeniu filetów, zatrzyma w środku pastę z pietruszki oraz nada rybie intensywnego, głębokiego mięsnego smaku. Pamiętaj, że nie musisz zawijać filetów w szynkę jak mumię – bardzo szczelnie.
  5. Przełóż filety do naczynia do zapiekania natłuszczonego oliwą. Dodaj pomidorki wraz z gałązkami oraz pokrojone w plasterki limonki lub cytryny. Wlej sok, który wyciekł przy krojeniu limonek i skrop całość oliwą.
  6. Wstaw do piekarnika na 15-20 minut.

Dorsz pieczony w szynce L_02

Dorsz pieczony w szynce L_01