• 1-2 filety z dorsza bez skóry (w zależności od wielkości, tu łącznie ok. 400-500 g)
  • kilka (ok. 8) zielonych szparagów
  • ok. 200 g jarmużu
  • 3-4 garście świeżego groszku cukrowego
  • trochę dymki
  • 4 łyżeczki matchy
  • pieprz, sól

Krótko blanszowane wiosenne warzywa (jarmuż, szparagi i groszek cukrowy) oraz pyszny dorsz z pastą z matchy.

Lekko, pysznie i zielono!

Dorsza upiekłem z użyciem papieru do pieczenia (Saga). To nie jest reklama tego produktu – po prostu uważam, że doskonale nadaje się on między innymi do smażenia ryb. Cały tłuszcz pozostaje na patelni, a rybę znacznie trudniej wysuszyć, nigdy też nie przywiera do patelni i łatwiej odwrócić ją na drugą stronę. Dzięki temu, choć smażona, ryba jest delikatna jak gotowana na parze.

Pasta z matchy (czyli japońskiej zielonej herbatyZOBACZ) dodaje całości ciekawego smaku i wyglądu, ale jeśli masz problem z jej kupnem albo boisz się ryzykować, po prostu z niej zrezygnuj, a rybę dopraw tylko pieprzem i solą. Jeśli podczas smażenia ryba nieco się rozpadnie, nie przejmuj się – to przecież w żaden sposób nie wpływa na smak, który w gotowaniu zawsze jest najważniejszy.

Podana w przepisie ilość składników do przygotowania blanszowanych warzyw wystarczy na więcej niż dwie porcje. W prawie każdym moim przepisie tego typu warzywnych dodatków przygotowuję znacznie więcej. Po prostu lubimy warzywa:-)

Dorsz matcha L_10

PRZEPIS:

1. Z filetu (lub filetów) z dorsza odetnij boczne i tylne części (wykorzystaj je do innego dania, na przykład do TAKIEJ ZUPY) i wykrój ładne kawałki z najgrubszych części.

2. Zetrzyj w moździerzu sporo pieprzu wraz ze szczyptą gruboziarnistej soli i przesyp do miseczki. Dodaj matchę, wlej trochę wody i dokładnie wymieszaj, tworząc pastę. Posmaruj pastą kawałki dorsza z jednej strony.

3. Zagotuj wodę w garnku, a w międzyczasie usuń twarde łodygi z liści jarmużu, oczyść groszek cukrowy z końcówek i ewentualnych włókien, odłam zdrewniałe końcówki szparagów i przekrój szparagi na dwie lub trzy części (w zależności od długości).

4. Gotuj jarmuż ok. 4-5 minut (spróbuj, jeśli jest starszy, zapewne będzie potrzebował nieco dłuższego gotowania), dodaj groszek i szparagi, i gotuj całość jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Odcedź.

5. W tym czasie na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, połóż na niej odpowiedniej wielkości kawałek papieru Saga (dopasowany do średnicy patelni) i ułóż na papierze rybę – częścią posmarowaną pastą do góry. Smaż dorsza przez ok. 2-3 minuty, delikatnie odwróć i smaż kolejne 2 minuty. Mięso będzie gotowe, gdy przestanie być przejrzyste i stanie się białe.

6. Na talerzach ułóż porcję gotowanych warzyw, na nich połóż rybę i posyp całość posiekaną dymką. W razie potrzeby dopraw danie pieprzem i solą.

Smacznego!

Dorsz matcha L_06

Dorsz matcha L_03