- 1-2 filety z dorsza bez skóry (w zależności od wielkości, tu łącznie ok. 400-500 g)
- kilka (ok. 8) zielonych szparagów
- ok. 200 g jarmużu
- 3-4 garście świeżego groszku cukrowego
- trochę dymki
- 4 łyżeczki matchy
- pieprz, sól
Krótko blanszowane wiosenne warzywa (jarmuż, szparagi i groszek cukrowy) oraz pyszny dorsz z pastą z matchy.
Lekko, pysznie i zielono!
Dorsza upiekłem z użyciem papieru do pieczenia (Saga). To nie jest reklama tego produktu – po prostu uważam, że doskonale nadaje się on między innymi do smażenia ryb. Cały tłuszcz pozostaje na patelni, a rybę znacznie trudniej wysuszyć, nigdy też nie przywiera do patelni i łatwiej odwrócić ją na drugą stronę. Dzięki temu, choć smażona, ryba jest delikatna jak gotowana na parze.
Pasta z matchy (czyli japońskiej zielonej herbaty – ZOBACZ) dodaje całości ciekawego smaku i wyglądu, ale jeśli masz problem z jej kupnem albo boisz się ryzykować, po prostu z niej zrezygnuj, a rybę dopraw tylko pieprzem i solą. Jeśli podczas smażenia ryba nieco się rozpadnie, nie przejmuj się – to przecież w żaden sposób nie wpływa na smak, który w gotowaniu zawsze jest najważniejszy.
Podana w przepisie ilość składników do przygotowania blanszowanych warzyw wystarczy na więcej niż dwie porcje. W prawie każdym moim przepisie tego typu warzywnych dodatków przygotowuję znacznie więcej. Po prostu lubimy warzywa:-)
PRZEPIS:
1. Z filetu (lub filetów) z dorsza odetnij boczne i tylne części (wykorzystaj je do innego dania, na przykład do TAKIEJ ZUPY) i wykrój ładne kawałki z najgrubszych części.
2. Zetrzyj w moździerzu sporo pieprzu wraz ze szczyptą gruboziarnistej soli i przesyp do miseczki. Dodaj matchę, wlej trochę wody i dokładnie wymieszaj, tworząc pastę. Posmaruj pastą kawałki dorsza z jednej strony.
3. Zagotuj wodę w garnku, a w międzyczasie usuń twarde łodygi z liści jarmużu, oczyść groszek cukrowy z końcówek i ewentualnych włókien, odłam zdrewniałe końcówki szparagów i przekrój szparagi na dwie lub trzy części (w zależności od długości).
4. Gotuj jarmuż ok. 4-5 minut (spróbuj, jeśli jest starszy, zapewne będzie potrzebował nieco dłuższego gotowania), dodaj groszek i szparagi, i gotuj całość jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Odcedź.
5. W tym czasie na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju, połóż na niej odpowiedniej wielkości kawałek papieru Saga (dopasowany do średnicy patelni) i ułóż na papierze rybę – częścią posmarowaną pastą do góry. Smaż dorsza przez ok. 2-3 minuty, delikatnie odwróć i smaż kolejne 2 minuty. Mięso będzie gotowe, gdy przestanie być przejrzyste i stanie się białe.
6. Na talerzach ułóż porcję gotowanych warzyw, na nich połóż rybę i posyp całość posiekaną dymką. W razie potrzeby dopraw danie pieprzem i solą.
Smacznego!
Rewelacja!!! Wiosna 100%
Świetny pomysł na lekką rybę. Jak na parze, a ciekawiej ;)
Przecudne zdjęcia, bardzo apetyczny lekki obiad. Skorzystam z przepisu :) choć może bez matchy ;)
mmm… wygląda niebywale apetycznie! mniam
:-)
Pycha!
Wow, this looks amazing!!
Uwielbiam takie dania. Feeria zieleni w tylu wariantach! Pięknie!
Urzekające kolory
Dorsz – świetna ryba. Chude delikatne mięso, uwielbiam.
Świetna kompozycja
Super!
Muszę poeksperymentować z tą herbatą, ta ryba wygląda rewelacyjnie!
<3
Super pomysł na matchę <3 siłą rzeczy zrobiłam bez szparagów. ale i tak bardzo mi smakowało
Bardzo mi miło:-)
ciekawe