• 8 zielonych szparagów
  • 4 plasterki prosciutto
  • 2 kacze jaja
  • trochę pomidorków koktajlowych
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Szparagi i jajko to niezwykle często zestawiana para.

I nic dziwnego, taki zestaw sprawdza się bowiem świetnie. A towarzystwo dobrej szynki parmeńskiej doskonale go uzupełnia.

SPRAWDŹ TEŻ: SZPARAGI I JAJKA - PRZEPISY

Usmażone szparagi zawinięte w prosciutto ładnie się prezentują i równie dobrze smakują. Zasada jest ta sama, co przy grillowaniu – nie przetrzymuj szparagów na patelni zbyt długo, wystarczą 4 minuty, by szynka odpowiednio się zrumieniła, a szparagi nieco zmiękły, jednocześnie zachowując sprężystość.

Wokół metod przygotowywania jajek w koszulce narosło sporo mitów (podobnie zresztą, jak wokół przyrządzania szparagów – PRZECZYTAJ TEN WPIS), które – mam wrażenie – zamiast pomóc, mogą jedynie skutecznie zniechęcić tych, którzy chcieliby wypróbować taki sposób obróbki termicznej jaj.

Pal licho forsowane wlewanie octu do wody, ale czy przeciętnego domowego kucharza nie zniechęca choćby technika, mająca polegać na tworzeniu w garnku… wiru, który ma sprawić, że białko lepiej „ułoży się” wokół żółtka?

Proponuję zatem: zapomnij o tym, wiry zostaw wirówce, a ocet pozostaw w szafce (albo na sklepowej półce). Do przyrządzenia świetnego jajka w koszulce wystarczy tylko garnek i wrząca woda (ZOBACZ). Plus jajko rzecz jasna. W tym przepisie używam kaczych jaj (ZOBACZ)*, które są nieco większe od kurzych, dlatego powinny spędzić w garnku trochę więcej czasu. Możesz je oczywiście zastąpić jajami kurzymi, a wtedy powinno im wystarczyć od 3,5 do 4 minut, w zależności od stopnia płynności żółtka, jaki chcesz osiągnąć.

To danie, dzięki zdecydowanemu, wyraźnemu smakowi jajek i bardzo intensywnemu, mięsnemu posmakowi smażonego prosciutto jest całkiem konkretne i wyraziste. Z tego względu warto podać je z łagodnym, odświeżającym dodatkiem – tu rolę tę pełni mini sałatka ze słodkich pomidorków koktajlowych, która doskonale przełamuje smak dania. Może nie jest to klasyczny dodatek do pary jajko-szparag, ale sprawdza się świetnie.

Szparagi kacze jajo L_01

Szparagi kacze jajo L_05

PRZEPIS:

1. Od szparagów odłam zdrewniałe końcówki. Dokładnie owiń po dwa szparagi plasterkiem prosciutto.

2. Do szerokiego garnka lub szerokiego głębokiego rondla wlej wodę (mniej więcej na głębokość jajka) i zagotuj.

3. Zmniejsz ogień i wbij do środka jajka (ZOBACZ). Wyłącz ogień i przykryj garnek pokrywką na około 5 minut.

4. W tym czasie na patelni usmaż z dwóch stron pakunki ze szparagów, aż szynka ładnie się zrumieni (ok. 4 minut).

5. Na talerzu ułóż po dwie pary szparagów i wyłowione jajko w koszulce. Jeśli chcesz, możesz trochę przyciąć białko jajka, by ładniej wyglądało, ale nie jest to konieczne.

6. Podawaj z kilkoma pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi. Przed podaniem skrop niewielką ilością oliwy i oprósz świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!

Szparagi kacze jajo L_07

Szparagi kacze jajo L_06

*Często pytacie, gdzie FiK zaopatruje się w jaja, szczególnie te mniej popularne i trudne do zdobycia, jak gęsie (ZOBACZ), kacze (ZOBACZ), perlicze (ZOBACZ) czy przepiórcze (ZOBACZ). Odpowiedź jest prosta – w punkcie sprzedaży Jajaplus.plpod Halą Mirowską. Wszystkie sprzedawane tam jaja pochodzą z ekologicznych małych hodowli. Jeśli nie chcecie zaopatrywać się w marketach i szukacie jaj naprawdę dobrej jakości, to zdecydowanie miejscówka dla Was.