- 1 kg (lub więcej) cukinii (tu: 5 średnich i pięć mini)
- 2 pęczki botwinki
- 3 ząbki czosnku
- pęczek bazylii
- trochę świeżego tymianku
- natka fenkułu lub koperek
- sól, pieprz
- ostra mielona papryka
- pimenton (wędzona papryka)
Szybka, bardzo prosta i pełna lata potrawa jednogarnkowa z dosłownie kilku składników.
To kolejne danie, które jest dla mnie kwintesencją kuchni wegetariańskiej, w pełni korzystającej z dobroci sezonowych składników.
Zobacz też:
Jako że jest to aromatyczne, pełne smaku danie, używam tu sporej ilości ziół.
W sam raz będzie nawet naprawdę duży pęczek bazylii. Danie udekorowałem kwiatami jarmużu (ZOBACZ), które są jadalne i bardzo smaczne. Nie są one jednak niezbędnym składnikiem całości.
PRZEPIS:
1. Posiekaj drobno pędy bazylii, liście odłóż.
2. Posiekaj botwinkę.
3. W głębokiej patelni podsmaż bazylię, botwinkę oraz zmiażdżony i posiekany czosnek – do momentu, aż botwinka zmięknie.
4. W tym czasie posiekaj cukinie na – w zależności od wielkości – plasterki lub półplasterki. Jeśli używasz starszej i dużej cukinii, lepiej usunąć z niej gniazda nasienne.
5. Dodaj cukinię na patelnię, dopraw solą i pieprzem, ostrą i wędzoną papryką, i wymieszaj.
6. Duś pod przykryciem – co jakiś czas mieszając – do momentu aż cukinia zmięknie (ok. 8 minut).
7. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw danie, zdejmij z ognia i dodaj natkę, tymianek i porwane liście bazylii. Wymieszaj i od razu podawaj.
Smacznego!
zaintrygowały mnie te jadalne kwiatki, sam wyhodowałeś?
Niestety nie, kupiłem w gospodarstwie Majlerta (www.majlert.pl)
Jednogarnkowe rządzą, inaczej nie gotuję :D
Cukinie, mniam!
Cukinie mi na działce oszalały w tym roku, więc mam takie ilości, że… chyba zrobię to dziś na obiad. Wygląda na proste i można zużyć duuuużo warzyw ;)
Moje smaki. Czasem dodaję jakieś mięso, ale najczęściej też robię wersję wegetariańską.
Apetyczne
Smakowitości, wypróbuję przepis, pozdrawiam:)
Bardzo lubię takie dania. Proste, szybkie i zdrowe.
O! Fajne :-)
Twój blog poleciła mi koleżanka. Jestem pod wielkim wrażeniem. Genialne przepisy, mnóstwo warzyw i kolorów, a do tego piękne zdjęcia, gratuluję i zostaję z Facetem i jego Kuchnią. Pozdrawiam serdecznie :)
Świetny pomysł na szybki obiad, lubię to