• 1 kg (lub więcej) cukinii (tu: 5 średnich i pięć mini)
  • 2 pęczki botwinki
  • 3 ząbki czosnku
  • pęczek bazylii
  • trochę świeżego tymianku
  • natka fenkułu lub koperek
  • sól, pieprz
  • ostra mielona papryka
  • pimenton (wędzona papryka)

Szybka, bardzo prosta i pełna lata potrawa jednogarnkowa z dosłownie kilku składników.

To kolejne danie, które jest dla mnie kwintesencją kuchni wegetariańskiej, w pełni korzystającej z dobroci sezonowych składników.

Zobacz też:

BÓB DUSZONY Z JARMUŻEM I SZPINAKIEM

Jako że jest to aromatyczne, pełne smaku danie, używam tu sporej ilości ziół.

W sam raz będzie nawet naprawdę duży pęczek bazylii. Danie udekorowałem kwiatami jarmużu (ZOBACZ), które są jadalne i bardzo smaczne. Nie są one jednak niezbędnym składnikiem całości.

Cukinia duszona L_03

Cukinia duszona L_04

PRZEPIS:

1. Posiekaj drobno pędy bazylii, liście odłóż.

2. Posiekaj botwinkę.

3. W głębokiej patelni podsmaż bazylię, botwinkę oraz zmiażdżony i posiekany czosnek – do momentu, aż botwinka zmięknie.

4. W tym czasie posiekaj cukinie na – w zależności od wielkości – plasterki lub półplasterki. Jeśli używasz starszej i dużej cukinii, lepiej usunąć z niej gniazda nasienne.

5. Dodaj cukinię na patelnię, dopraw solą i pieprzem, ostrą i wędzoną papryką, i wymieszaj.

6. Duś pod przykryciem – co jakiś czas mieszając – do momentu aż cukinia zmięknie (ok. 8 minut).

7. Spróbuj, w razie potrzeby dopraw danie, zdejmij z ognia i dodaj natkę, tymianek i porwane liście bazylii. Wymieszaj i od razu podawaj.

Smacznego!

Cukinia duszona L_07