• 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki kasztanowej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao najlepszej jakości (tu: surowe kakao Surovital)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • szczypta soli
  • ok. 200 g truskawek

Dutch Baby z truskawkami. Bezglutenowa wersja doskonałego naleśnika z pieca.

Truskawki, mąka kasztanowa i kakao. Najlepszy zestaw, pycha!

Czekoladowy Dutch Baby z wiśniami (PRZEPIS) i generalnie taki sposób przygotowania grubego naleśnika z pieca, to jeden z moich ulubionych śniadaniowo-deserowych (co ważne – jak zawsze bezcukrowych) przepisów. Musiała więc powstać wersja bezglutenowa, oczywiście bez cienia straty dla walorów smakowych. Tym bardziej, że mąka kasztanowa to świetny produkt, którego nie można nie polubić (UŻYŁEM TAKIEJ – ZOBACZ). Smakuje genialnie.

Bezglutenową wersję Dutch Baby od glutenowej odróżnia to, że mąkę pszenną zastąpiłem wspomnianą przed chwilą mąką kasztanową – czyli moją ulubioną mąką bezglutenową, która doskonale sprawdza się m.in. w naleśnikach (także tych tradycyjnych) i innych wypiekach (wkrótce kolejne przepisy). Reszta receptury nie uległa większym zmianom. Zrezygnowałem tu z cynamonu, a masło zastąpiłem nierafinowanym olejem kokosowym. Naleśnik jest umiarkowanie słodki – za sprawą truskawek i mąki kasztanowej, która ma lekko słodkawy posmak. Jeśli wolisz słodkie smaki, możesz dodać trochę cukru albo miodu.

Tym razem zamiast wiśni użyłem truskawek, które sprawdzają się tu równie dobrze. Początkowo truskawki (jeśli są soczyste) puszczą pod wpływem ciepła sporo soku, który zgromadzi się na powierzchni naleśnika. Nie przejmuj się tym jednak, bowiem dość długi czas pieczenia w stosunkowo wysokiej temperaturze sprawia, że pod koniec pieczenia sok odparowuje.

Dutch Baby bezglut L_05

Doskonałe, pyszne i sycące śniadanie, koniecznie wypróbuj!

Sprawdź też przepis na:

Dutch Baby z gruszkami i białymi porzeczkami

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. Wstaw do piekarnika na 10 minut okrągłą patelnię (nie natłuszczoną) o średnicy 27 cm.

3. Pokrój truskawki na plasterki.

4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko i dodaj pastę waniliową (ZOBACZ) oraz sól.

5. Dodaj kakao i wymieszaj, a następnie dodaj przesianą przez sito mąkę kasztanową. Najlepiej dodawać mąkę po trochu, mieszając, tak by uniknąć grudek. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj prawie cały roztopiony olej kokosowy (roztop go na drugiej patelni) i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto będzie miało płynną, naleśnikową konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj więcej mleka.

6. Wyciągnij patelnię z piekarnika, wlej do niej resztę roztopionego oleju kokosowego i ostrożnie przechyl w każdą stronę, tak by tłuszcz dokładnie pokrył dno i ścianki patelni.

7. Wlej na patelnię ciasto, rozsyp na jego powierzchni truskawki i wstaw całość do piekarnika na ok. 20-25 minut.

8. Gotowego naleśnika oprósz świeżo zmielonym pieprzem.

Smacznego!

Mąkę kasztanową możesz kupić w sklepie z żywnością dla alergików SIN GLUTEN (Al. Wojska Polskiego 41 w Warszawie), o którym pisaliśmy TUTAJ.

Dutch Baby bezglut L_02