- 2 jajka
- 1/2 szklanki mąki kasztanowej
- 3/4 szklanki mleka 2%
- 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao najlepszej jakości (tu: surowe kakao Surovital)
- 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (tu: Kokonati)
- łyżeczka ekologicznej mieszanki przypraw do ciast Hambleden (cynamon, kolendra, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, koper).
- szczypta soli
- ok. 200 g śliwek
Dutch Baby ze śliwkami czyli bezglutenowa wersja najlepszego naleśnika z pieca. Tym razem z pysznymi jesiennymi owocami.
Więcej o pochodzeniu nazwy Dutch Baby znajdziesz w jednym z poprzednich przepisów – CZEKOLADOWY DUTCH BABY Z WIŚNIAMI.
Tym razem do naleśnika dodałem śliwki. Niewykluczone, że będę sięgał po kolejne owoce, ponieważ ten typ naleśnika jest po prostu obłędnie pyszny!:-)
Jeśli nie unikasz glutenu, możesz użyć oczywiście mąki pszennej, a organiczną mieszankę przypraw (Hambleden), którą bardzo lubię, zastąpić np. cynamonem czy gałką muszkatołową. Zamiast oleju kokosowego możesz z kolei użyć masła. Wybór należy do Ciebie, ponieważ będzie to przecież Twój naleśnik;-)
Jeśli korzystasz z elektrycznego piekarnika z grzałką górną i dolną, wstaw Dutcha na środkowy poziom i nie korzystaj zbyt długo z dolnej grzałki (8-10 minut zupełnie wystarczy), by naleśnik nadmiernie nie przypiekł się od spodu.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
2. Wstaw do piekarnika na 10 minut okrągłą patelnię (nie natłuszczoną) o średnicy ok. 27 cm.
3. Usuń pestki ze śliwek i pokrój owoce na kawałki.
4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko i dodaj sól, mieszankę przypraw oraz kakao. Wymieszaj.
5. Dodaj przesianą przez sito mąkę kasztanową. Najlepiej dodawać mąkę stopniowo, mieszając, tak by uniknąć grudek. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj prawie cały roztopiony olej kokosowy (roztop go na drugiej patelni) i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto będzie miało płynną, naleśnikową konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj więcej mleka.
6. Wyciągnij patelnię z piekarnika, wlej do niej resztę roztopionego oleju kokosowego (lub po prostu wrzuć na nią trochę oleju, który natychmiast pod wpływem ciepła się rozpuści) i ostrożnie przechyl w każdą stronę, tak by tłuszcz dokładnie pokrył dno i ścianki patelni.
7. Wlej na patelnię ciasto, rozsyp na jego powierzchni śliwki i wstaw całość do piekarnika na ok. 20-25 minut.
Smacznego!
Królewski naleśnik!
Piękne zdjęcia i piękne sztućce, pozdrawiam
Rewelacja, jak ciasto
Ten naleśnik jest cudowny
Fajowy
Najlepszy, wymiata wszystkie inne naleśniki. I super sięprezentuje :)
Jadłbym, jadł ;)
It’s so pretty!
Nawet nie wiesz, jak polubiłam te naleśniki. Dutche są zajebiste!!
Zapisany, dziewczyna każe, więc zrobię dla niej, nie ma wyjścia;)
O matko, jakie to musi być dobre
aaaaaaaaaaa, chcę taki!!!
Dzięki Tobie odkryłam mąkę kasztanową, świetna jest
PYCHA, tyle mogę powiedzieć ;)
Bardzo smakowita propozycja, ciekawe, czy musi być w patelni czy może być też w jakimś ceramicznym naczyniu na przykład?
Dutch Baby można zrobić także w naczyniu ceramicznym, tak jak tutaj: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/dutch-baby-z-sosem-sliwkowo-figowym-kasztanowy-nalesnik-z-pieca/
Świetny pomysł, zjedliśmy dosłownie przed chwilą. Łatwo się robi i świetnie wygląda :) pozdrawiam
Jaki fajny, zrobię w sobotę – rodzina już złożyła zamówienie ;)
Świetny placek, upiekliśmy sobie wczoraj. Takie naleśniki to wersja DELUXE. Mega wypas :P
Genialne :D
Super
Superancki, chyba będzie jutro na śniadanie
Jaka szkoda, że mam alergię na jaja wszelkie buuuuu :/
Dutche to moja nowa miłość
świetny przepis! przepadam za mąką kasztanową!
Bardzo fajna strona, siostra mi poleciła. Zostaję.
Jak unikam słodkości, tak przepis na to cudo wygląda na idealny. I jak tu teraz nie zrobić?
Dutche to moja nowa miłość, dzięki Ci za to
Ciekawe…
Piękny, jestem pod wrażeniem, że Facet czyni takie cuda :D Ktoś ma szczęście do facetów ;)
;)
Świetny placek. Zupełnie nie wygląda jak naleśnik. Muszę to wypróbować i jak mi wyjdzie, czuję że będę wielkim fanem tego bejbi ;)
Uwielbiam, to jedne z najpyszniejszych śniadań, jakie człowiek może sobie wymarzyć :)
To prawda :-)
Da się gdzieś kupić mąkę kasztanową taniej niż za 25-30 zł za paczkę?
Niestety, nie potrafię polecić sklepu ze specjalną ofertą w tym zakresie :/ Mąka jest dość droga, ale wydajna, jeśli nie piecze się z niej chleba.
Chryste Panie jak to cudnie wygląda!!!
Przeglądam tak te Twoje przepisy na te dutch baby, ze śliwkami, z wiśniami, z gruszkami… Wyglądają tak apetycznie, ze patrzę a tu klawiatura uśliniona ;) nic tylko robić i zajadać, na sobotnie czy niedzielne śniadanie jak znalazł :) Szkoda, że nie mam mąki kasztanowej, ale jak zakupię to wiem, co będzie pierwszą rzeczą, do której ją wykorzystam :D aczkolwiek zupełnie nie wiem czego się spodziewać, bo ani kasztanów, ani mąki kasztanowej nigdy nie jadłam, ale jeśli smakuje tak jak wygląda, to musi być serio wspaniałe ;)
Pozdrawiam serdecznie
Proszę spodziewać się po mące kasztanowej wszystkiego co najlepsze:-) Pozdrawiam i zapraszam, smacznego!:-)
Mieliśmy dziś dutcha na śniadanie. Powiem krótko, posiłek królów ;) Niby naleśnik, a jakby ciasto. REWELACJA!!! I do tego bez cukru, więc wyrzutów sumienia nie ma ;)
Świetny pomysł na słodkie śniadanie
O, zamawiam dziś na dzień dobry!
Za każdym razem, kiedy robię ten naleśnik, dziękuję losowi, że poznałam Twój blog i ten przepis;) Pycha!
Najlepszy:)
Ale fajne:) muszę sobie taki zrobić
Jak smakuje mąka kasztanowa?
Jest słodkawo-orzechowa, świetna zwłaszcza do wypieków
A mleko roślinne się nada?
Tak
Zrobiłam z gruszką – obłędny! Następnym razem dodam do ciasta łyżeczkę miodu :) Dzięki!
Świetny pomysł, cieszę się, że Ci smakował:-)