• 2 jajka
  • 1/2 szklanki mąki kasztanowej
  • 3/4 szklanki mleka 2%
  • 2 kopiaste łyżki gorzkiego kakao najlepszej jakości (tu: surowe kakao Surovital)
  • 2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego (tu: Kokonati)
  • łyżeczka ekologicznej mieszanki przypraw do ciast Hambleden (cynamon, kolendra, gałka muszkatołowa, imbir, goździki, koper).
  • szczypta soli
  • ok. 200 g śliwek

Dutch Baby ze śliwkami czyli bezglutenowa wersja najlepszego naleśnika z pieca. Tym razem z pysznymi jesiennymi owocami.

Więcej o pochodzeniu nazwy Dutch Baby znajdziesz w jednym z poprzednich przepisów – CZEKOLADOWY DUTCH BABY Z WIŚNIAMI.

Tym razem do naleśnika dodałem śliwki. Niewykluczone, że będę sięgał po kolejne owoce, ponieważ ten typ naleśnika jest po prostu obłędnie pyszny!:-)

Jeśli nie unikasz glutenu, możesz użyć oczywiście mąki pszennej, a organiczną mieszankę przypraw (Hambleden), którą bardzo lubię, zastąpić np. cynamonem czy gałką muszkatołową. Zamiast oleju kokosowego możesz z kolei użyć masła. Wybór należy do Ciebie, ponieważ będzie to przecież Twój naleśnik;-)

Jeśli korzystasz z elektrycznego piekarnika z grzałką górną i dolną, wstaw Dutcha na środkowy poziom i nie korzystaj zbyt długo z dolnej grzałki (8-10 minut zupełnie wystarczy), by naleśnik nadmiernie nie przypiekł się od spodu.

Dutch Baby sliwkowy L_03

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.

2. Wstaw do piekarnika na 10 minut okrągłą patelnię (nie natłuszczoną) o średnicy ok. 27 cm.

3. Usuń pestki ze śliwek i pokrój owoce na kawałki.

4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko i dodaj sól, mieszankę przypraw oraz kakao. Wymieszaj.

5. Dodaj przesianą przez sito mąkę kasztanową. Najlepiej dodawać mąkę stopniowo, mieszając, tak by uniknąć grudek. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj prawie cały roztopiony olej kokosowy (roztop go na drugiej patelni) i jeszcze raz wymieszaj. Ciasto będzie miało płynną, naleśnikową konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęste, dodaj więcej mleka.

6. Wyciągnij patelnię z piekarnika, wlej do niej resztę roztopionego oleju kokosowego (lub po prostu wrzuć na nią trochę oleju, który natychmiast pod wpływem ciepła się rozpuści) i ostrożnie przechyl w każdą stronę, tak by tłuszcz dokładnie pokrył dno i ścianki patelni.

7. Wlej na patelnię ciasto, rozsyp na jego powierzchni śliwki i wstaw całość do piekarnika na ok. 20-25 minut.

Smacznego!

Dutch Baby sliwkowy L_05

Dutch Baby sliwkowy L_06