- ok. 1/3 dyni piżmowej
- 8 świeżych fig
- 8 plasterków prosciutto (szynki parmeńskiej)
- garść orzechów włoskich
- kilkanaście listków świeżej mięty
- 50 g gorzkiej czekolady 75% (do wypieków)
- łyżeczka oleju kokosowego plus olej kokosowy do smażenia
- pieprz
- tabasco (opcjonalnie)
Prosciutto (czyli słona włoska szynka dojrzewająca) oraz gorzka czekolada to doskonałe połączenie.
Do tego, jak mało co, pasują świeże soczyste figi. I oczywiście dynia, w końcu mamy jesień w pełni.
Sos z gorzkiej czekolady, czyli po prostu rozpuszczona dobrej jakości gorzka czekolada z odrobiną masła kokosowego dla nadania mu odpowiedniej konsystencji pasuje do wielu potraw, w tym także do dojrzewającej szynki czy boczku (pancetty). Słoność mięsa doskonale podkreśla wytrawny smak czekolady. A świeże figi i orzechy lubią się zarówno z szynką, jak i z czekoladą.
Trochę mniej oczywistym dodatkiem jest tu dynia, która doskonale sprawdza się w roli „podstawki” pod całą kompozycję. Usmażyłem ją na organicznym nierafinowanym (a przy okazji bardzo zdrowym) oleju kokosowym, ale możesz użyć tu także po prostu masła z dodatkiem oleju, albo nawet samego oleju dobrej jakości.
Idealnie okrągłe dyniowe krążki uzyskasz tylko z dyni piżmowej (butternuta), ale jeśli nie uda Ci się go zdobyć, nie rezygnuj z tego przepisu. Zamiast krążków możesz po prostu zrobić puree ze zwykłej, najlepiej upieczonej w piekarniku dyni, odpowiednio je doprawić (dodając też do niego np. odrobinę masła) i rozłożyć porcję na talerzu, rozpłaszczając ją łyżką. Na puree możesz wtedy ułożyć figę z szynką i w ten sposób „skonstruować” to danie.
PRZEPIS:
1. Od górnej części dyni piżmowej (czyli części bez gniazda nasiennego) odkrój osiem plastrów o grubości ok 0,5 cm (ZOBACZ).
2. Na patelni (a konkretnie – na dwóch patelniach) rozgrzej tyle oleju kokosowego, by dokładnie pokrył dno. Smaż plastry do momentu, aż zrumienią się z dwóch stron. Usmażone odłóż na papierowy ręcznik, by odsączyć je z tłuszczu (ZOBACZ).
3. W tym czasie rozpuść czekoladę z łyżeczką oleju kokosowego w kąpieli wodnej (kąpiel wodna – np. miska „zawieszona” w garnku z wrzącą wodą w taki sposób, by jej dno nie stykało się z powierzchnią wody).
4. Figi ponacinaj na krzyż i rozchyl ich cząstki. Owiń każdą figę plasterkiem prosciutto.
5. Na talerzu ułóż plaster dyni i oprósz go pieprzem. Jeśli lubisz, dynię możesz „przyostrzyć” tabasco. Na plastrze dyni ułóż figę z szynką. Dodaj trochę orzechów włoskich i udekoruj całość czekoladą – zarówno porcję, jak i talerz. Na koniec dodaj miętę.
6. W zależności od potrzeb możesz podać taką przystawkę pojedynczo na talerzu albo ułożyć na półmisku po trzy / cztery sztuki.
Smacznego!
Kulinarne dzieło sztuki:)
Przepiękne. I na pewno pyszne!
Szkoda, że w lutym nie ma świeżych fig. To byłby idealny przepis na walentynki :)
Przez Twoje przepisy mogłabym nie wychodzić z kuchni, mam ochotę sprawdzać po kilka dziennie. Tyle świetnych pomysłów:)
Twoja żona ma szczęście, chciałabym mieć kogoś kto wyczarowywałby mi takie cudne posiłki! :)
Szałowe! :-)
Pięknie podane, cieszy oczy :)
Zaśliniłam się…
Dzieło sztuki !
Intrygujące połączenie!
Wypróbuj, a nie pożałujesz:-)
Mega!
Kurde, naprawdę robisz takie rzeczy na śniadania? Kosmos! Moja miska owsianki to przy tym okrutna mizeria…;)
Przepis fajny, ale dostać w polsce smaczne figi bardzo trudno :(
Pyszny zestaw
moze i smaczne, ale to chyba nie vege??
Dzięki za czujność, pomyłka
Wygląda pięknie
Jakie pyszności