• 1 mała dynia hokkaido (ok. 0,5 kg albo mniejsza)
  • 4 śliwki
  • 2 daktyle Medjool
  • garść miechunki
  • garść nerkowców
  • 1 łyżka miodu (plus trochę do skropienia)
  • duża szczypta cynamonu
  • duża szczypta mielonego ziela angielskiego
  • oliwa extra vergine

Dynia hokkaido zapiekana na słodko z bakaliowym nadzieniem.

To słodka wersja nadziewanej zapiekanej hokkaido (PRZEPIS). Po bakalie (a szczególnie orzechy) sięgam codziennie, uwielbiam je w każdej postaci, a tutaj – wraz z korzennymi przyprawami i dynią – całość nabiera nieco świątecznego charakteru.

Użyłem tu bardzo małej dyni hokkaido, co najmniej o połowę mniejszej od tych zwykle spotykanych na bazarach i w sklepach, które przeważnie ważą ok. kilograma.

Ilość farszu dostosowana jest do takiej właśnie małej dyni. Możesz użyć hokkaido w standardowym rozmiarze – wtedy po prostu dwukrotnie zwiększ ilość składników farszu.

Tak przygotowana dynia jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno – w postaci zimnego deseru.

Hokkaido z bakaliami L_01

Hokkaido z bakaliami L_06

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Dynię dokładnie umyj, przekrój ją na pół i łyżką wydrąż gniazdo nasienne.
  3. W misce wymieszaj pokrojone śliwki i daktyle, posiekane orzechy, miechunkę, przyprawy i miód.
  4. Nadziej połówki dyni farszem i ułóż je na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia.
  5. Skrop dynię oliwą i miodem, po czym wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Dynię możesz podać z dodatkiem creme fraiche, śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.

Smacznego!

Hokkaido z bakaliami L_02

Hokkaido z bakaliami L_05