- 1 mała dynia hokkaido (ok. 0,5 kg albo mniejsza)
- 4 śliwki
- 2 daktyle Medjool
- garść miechunki
- garść nerkowców
- 1 łyżka miodu (plus trochę do skropienia)
- duża szczypta cynamonu
- duża szczypta mielonego ziela angielskiego
- oliwa extra vergine
Dynia hokkaido zapiekana na słodko z bakaliowym nadzieniem.
To słodka wersja nadziewanej zapiekanej hokkaido (PRZEPIS). Po bakalie (a szczególnie orzechy) sięgam codziennie, uwielbiam je w każdej postaci, a tutaj – wraz z korzennymi przyprawami i dynią – całość nabiera nieco świątecznego charakteru.
Użyłem tu bardzo małej dyni hokkaido, co najmniej o połowę mniejszej od tych zwykle spotykanych na bazarach i w sklepach, które przeważnie ważą ok. kilograma.
Ilość farszu dostosowana jest do takiej właśnie małej dyni. Możesz użyć hokkaido w standardowym rozmiarze – wtedy po prostu dwukrotnie zwiększ ilość składników farszu.
Tak przygotowana dynia jest świetna zarówno na ciepło, jak i na zimno – w postaci zimnego deseru.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Dynię dokładnie umyj, przekrój ją na pół i łyżką wydrąż gniazdo nasienne.
- W misce wymieszaj pokrojone śliwki i daktyle, posiekane orzechy, miechunkę, przyprawy i miód.
- Nadziej połówki dyni farszem i ułóż je na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia.
- Skrop dynię oliwą i miodem, po czym wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Dynię możesz podać z dodatkiem creme fraiche, śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
Smacznego!
Dynia na słodko to fajny pomysł, takjeszcze nie jadłem