• 1 dynia hokkaido (ok. 1 kg)
  • 100 g czerwonej komosy ryżowej
  • 20 pomidorów suszonych
  • 30 zielonych oliwek
  • 3 łyżki kaparów
  • garść orzechów włoskich
  • kilka gałązek tymianku (może być również oregano lub mięta)
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki chilli
  • oliwa extra vergine

Dynia hokkaido zapiekana z komosą ryżową, suszonymi pomidorami, kaparami i oliwkami.

Dynią, którą najczęściej zapiekam w całości (a właściwie w połówkach) jest butternut, czyli dynia piżmowa (ZOBACZ), jednak równie dobrze nadaje się do tego celu hokkaido.

Ma ona cztery podstawowe zalety, które predestynują ją do takich zastosowań:

1. jest bardzo smaczna,
2. łatwo dostępna,
3. ma duże gniazdo nasienne, dzięki czemu po jego wydrążeniu mieści się w niej sporo pysznego nadzienia, oraz
4. posiada idealnie miękką skórkę, więc doskonale nadaje się do jedzenia w całości.

Tym razem do przygotowania farszu użyłem bardzo prostych składników: ulubionej komosy ryżowej (quinoa) oraz tego, co najlepsze w słoikach – suszone pomidory domowej roboty, kapary i oliwki. Do tego orzechy (pisałem już, że jestem uzależniony od orzechów? ;-)), trochę przypraw, świeżych ziół i gotowe.

Hokkaido z komosa L_10

Hokkaido z komosa L_05

Hokkaido z komosa L_17

PRZEPIS:

  1. Dokładnie przepłucz komosę ryżową pod bieżącą wodą, a następnie ugotuj w proporcji jedna część komosy na dwie części wody (ok. 15 minut). Nie solę komosy (ani wody, ani później), ale jeśli wolisz posól wodę, pamiętając, że farsz i tak będzie słony.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  3. Dokładnie umyj dynię, po czym przekrój ją na pół i łyżką wydrąż gniazdo nasienne.
  4. W misce wymieszaj ugotowaną komosę, pokrojone pomidory, kapary, grubo posiekane oliwki i orzechy oraz sporo listków świeżego tymianku, porządną szczyptę pieprzu, paprykę i mały chlust oliwy. Nie trzeba dodawać soli – kapary i oliwki są wystarczająco słone.
  5. Nadziej połówki dyni farszem aż po same brzegi (farsz nie zwiększy objętości w piekarniku) i ułóż je na blasze wyłożonej folią lub papierem do pieczenia (ZOBACZ).
  6. Skrop dynię oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 40 minut.

Smacznego!

Hokkaido z komosa L_12

Hokkaido z komosa L_06

Hokkaido z komosa L_14