Dynia Kabocha zapiekana z ryżem i szpinakiem.

Mini dynie odmiany Kabocha to tegoroczna nowość w gospodarstwie Majlertów. Zrobiłem z nich prostą zapiekankę: upiekłem dynie z nadzieniem z ryżu, szpinaku i suszonych pomidorów.

Nie używam dodatkowej soli, ponieważ suszone pomidory są już wystarczająco słone. Nadzienia jest więcej niż ilość potrzebna do wypełnienia 8 połówek małych dyń, ale to nic, ponieważ jest tak dobre, że to, co zostanie, można po prostu podgrzać i zjeść sauté. 

Kabocha pod względem struktury miąższu przypomina dynie mojej ulubionej odmiany Delica. Jest mączysta, pod wpływem pieczenia nie uwalnia soku, a upieczona zachowuje zwartą strukturę. Jej skórka jest tak miękka, że dynię można jeść w całości. Fantastycznie smakuje z każdym rodzajem nadzienia, również tym najprostszym z samych roślin – wystarczy ryż jaśminowy lub dowolny inny, liście szpinaku i suszone pomidory, polecam! 

Dynia Kabocha zapiekana z ryżem i szpinakiem

Dynia Kabocha zapiekana z ryżem i szpinakiem – SKŁADNIKI:

  • 4 mini dynie Kabocha
  • 150 g ryżu (u mnie: tajski jaśminowy)
  • 500 g świeżego szpinaku
  • 10 dużych suszonych pomidorów, posiekanych (używam suchych, marynowane w oliwie też będą OK)
  • ½ łyżeczki ziaren kolendry, roztartych w moździerzu
  • 3-4 owoce długiego pieprzu, roztartego w moździerzu (może być również zwykły czarny pieprz, około ½ łyżeczki)
  • szczypta płatków ostrej chili
  • oliwa extra vergine
  • trochę listków kolendry

Dynia Kabocha zapiekana z ryżem i szpinakiem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 °C.
  2. Dynie przekrój na połówki, łyżką wydrąż gniazda nasienne. Ułóż dynie na blasze wyłożonej pergaminem i wstaw do piekarnika na około 25-30 minut.
  3. W tym czasie ugotuj ryż (12 minut od wrzutki do wrzątku) i odcedź.
  4. W głębokiej patelni zredukuj szpinak i duś, aż cała woda odparuje. Dodaj trochę oliwy, przyprawy i posiekane suszone pomidory. Smaż, co pewien czas mieszając, przez kilka minut.
  5. Dodaj ugotowany wcześniej ryż, wymieszaj składniki i podsmaż jeszcze przez chwilę.
  6. Wyjmij dynie z piekarnika, wypełnij je nadzieniem, po czym wstaw je ponownie do pieca na około 10-15 minut.
  7. Upieczone dynie przełóż na talerz, skrop oliwą i posyp listkami kolendry, gotowe.

Dynia Kabocha zapiekana z ryżem i szpinakiem

Dynia Kabocha zapiekana z ryżem i szpinakiem