Dynia ze szpinakiem pieczona w airfryerze.
Dynię małych rozmiarów łatwo i szybko upieczesz w airfryerze, który doskonale nadaje się między innymi do pieczenia warzyw w całości (używam AF Wartmanna). Szczerze, od dnia, w którym upiekłem we frajerze pierwszą dynię, zarówno u Majlertów, jak i na targu rozglądam się za niewielkimi sztukami – takimi, które idealnie mieszczą się w koszyku tego niezwykle przydatnego sprzętu. Alternatywnie, w razie potrzeby dynię zawsze możesz upiec w piekarniku.
Do tego przepisu wybrałem dynię odmiany Delica, która pod wpływem pieczenia szybko mięknie. Wyróżnia ją mączysty miąższ i relatywnie niska zawartość wody (jest znacznie mniej wilgotna niż na przykład Hokkaido). Doskonałym dodatkiem do dyni jest duszony szpinak. To 100% roślinne danie, dlatego używam oliwy, nie ma jednak przeszkód, by w razie potrzeby szpinak udusić na ghee lub maśle. Duś szpinak do momentu, aż zmięknie i nabierze smaku. Możesz przygotować w ten sposób właściwie dowolną ilość szpinaku – gotuję od lat, a za każdym razem nie mogę się nadziwić, jak bardzo szpinak traci objętość pod wpływem obróbki cieplnej 🙂
Dynia ze szpinakiem pieczona w airfryerze – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- mała dynia odmiany Delica
- 500-600 g świeżego szpinaku
- 4 łyżeczki kaparów (marynowanych w soli albo w zalewie, ja używam kaparów w soli)
- 2 duże garście solonych nerkowców (albo innych orzechów, solonych lub nie)
- przyprawy: ⅓ gałki muszkatołowej rozgniecionej w moździerzu, ½ tonki roztartej w moździerzu (opcjonalnie), ½ łyżeczki zielonego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, ½ łyżeczki białego pieprzu rozgniecionego w moździerzu, 1 łyżeczka czerwonego pieprzu, 1 łyżeczka płatków łagodnej chili
- oliwa extra vergine
Dynia ze szpinakiem pieczona w airfryerze – PRZEPIS:
- Dynię pokrój na ćwiartki. Kawałki dyni natrzyj oliwą i ułóż w koszyku airfryera wyłożonym papierem do pieczenia. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni C, aż dynia zmięknie i ładnie się zrumieni.
- Dokładnie przejrzyj i przepłucz liście szpinaku pod bieżącą wodą.
- Do głębokiej patelni wlej trochę oliwy i uduś na niej szpinak. Liście szpinaku dodawaj stopniowo, mieszając, aż stracą objętość i w całości zmieszczą się na patelni.
- Dodaj kapary (jeżeli używasz kaparów w soli, krótko namocz je wcześniej w zimnej wodzie), orzechy oraz przyprawy (z wyjątkiem czerwonego pieprzu). Nie dodaję dodatkowej soli, ponieważ kapary i orzechy już są wystarczająco słone. Przemieszaj. Duś całość przez kilka minut, nie mieszając, aż nadmiar wody odparuje, a szpinak zacznie się podsmażać. Dodaj jeszcze trochę oliwy i zdejmij patelnię z ognia.
- Szpinak podziel na porcje, a na nim ułóż upieczone kawałki dyni. Całość skrop oliwą i oprósz rozgniecionym w dłoniach czerwonym pieprzem, gotowe.
Airfryer Wartmann dostępny w RONIC.PL to kompaktowy, bardzo pojemny (prawie 6 litrów) i zaskakująco lekki elektryczny mobilny piekarnik, który perfekcyjnie piecze ziemniaki i dowolne inne warzywa (np. kalafior, seler, buraki, dynię, marchew czy bataty), omlety, owoce, rybę, mięso, sernik, ciasto orzechowe, tartę, farinatę, chlebowy placek, owsiankę na śniadanie, chleb, a nawet gotuje jajka – na miękko albo na twardo – jak chcesz! I to wszystko bez potrzeby rozgrzewania piekarnika. Wnętrze wyjmowanego pojemnika w airfryerze pokrywa nieprzywierająca ceramiczna powłoka, która nie zawiera żadnych środków chemicznych (takich jak PTFE i PTFA obecne na przykład w teflonie). Dzięki wysokiej mocy (1700 W) airfryer działa znacznie szybciej niż piekarnik. Elementem wyposażenia jest też silikonowa kratka, która izoluje składniki od ceramicznego dna, dzięki czemu gorące powietrze podgrzewa je od spodu. Maksymalna temperatura, w jakiej piecze airfryer to 200 stopni C.