• 1 mała dynia piżmowa (butternut)
  • 1/2 łyżki cynamonu
  • 2 łyżki surowego kakao
  • trochę listków mięty
  • sól
  • 2 garście malin (opcjonalnie)
  • olej do smażenia (tu: nierafinowany organiczny kokosowy)

Dynia piżmowa duszona z kakao i cynamonem.

Duszona w ten sposób dynia piżmowa to jeden z najprostszych sposobów jej przygotowania. Podstawowa zaleta takiej metody przyrządzania dyni polega na tym, że możesz nadać jej – w zależności od potrzeb – różnego smaku, używając właściwie dowolnych przypraw czy ziół, albo też – tak jak w tym przypadku – gorzkiego kakao.

Jeżeli używasz młodego butternuta z początku sezonu, nie musisz obierać go ze skórki; podczas smażenia idealnie zmięknie. Starsze dynie, z grubszą skórką najlepiej jest obrać.

Jeśli lubisz nieco słodsze smaki, możesz dodać do dyni np. łyżkę miodu*, który dobrze skomponuje się z resztą składników. Ja wolę delikatną goryczkę gorzkiego kakao, które świetnie współgra ze słodkawą dynią.

W sezonie często duszę dynię w dużych ilościach, wypełniając nią rondel po brzegi, ale lepiej i bardziej równomiernie udusi się, jeśli będzie jej mniej – około połowy rondla. Dodatek malin wzbogaca smak i fakturę potrawy, a świeża mięta zawsze jest doskonałą parą dla kakao.

*W takim przypadku przepis przestanie być wegański.

Dynia maliny kakao L_06

Dynia maliny kakao L_02

Dynia maliny kakao L_07

PRZEPIS:

  1. Pokrój dynię w plastry, a następnie w niewielką kostkę.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć kawałki dyni. Dodaj sól, wymieszaj i przykryj. Duś ok. 2-3 minut.
  3. Dodaj cynamon i kakao, wymieszaj. Duś pod przykryciem jeszcze ok. 8-10 minut albo – w zależności od wielkości kawałków – dłużej, co jakiś czas mieszając.
  4. Gotową dynię podawaj z miętą i malinami.

Smacznego!

Dynia maliny kakao L_11

Dynia maliny kakao L_03

Dynia maliny kakao L_01

Dynia maliny kakao L_08