- 1 mała dynia piżmowa (butternut)
- 1/2 łyżki cynamonu
- 2 łyżki surowego kakao
- trochę listków mięty
- sól
- 2 garście malin (opcjonalnie)
- olej do smażenia (tu: nierafinowany organiczny kokosowy)
Dynia piżmowa duszona z kakao i cynamonem.
Duszona w ten sposób dynia piżmowa to jeden z najprostszych sposobów jej przygotowania. Podstawowa zaleta takiej metody przyrządzania dyni polega na tym, że możesz nadać jej – w zależności od potrzeb – różnego smaku, używając właściwie dowolnych przypraw czy ziół, albo też – tak jak w tym przypadku – gorzkiego kakao.
Jeżeli używasz młodego butternuta z początku sezonu, nie musisz obierać go ze skórki; podczas smażenia idealnie zmięknie. Starsze dynie, z grubszą skórką najlepiej jest obrać.
Jeśli lubisz nieco słodsze smaki, możesz dodać do dyni np. łyżkę miodu*, który dobrze skomponuje się z resztą składników. Ja wolę delikatną goryczkę gorzkiego kakao, które świetnie współgra ze słodkawą dynią.
W sezonie często duszę dynię w dużych ilościach, wypełniając nią rondel po brzegi, ale lepiej i bardziej równomiernie udusi się, jeśli będzie jej mniej – około połowy rondla. Dodatek malin wzbogaca smak i fakturę potrawy, a świeża mięta zawsze jest doskonałą parą dla kakao.
*W takim przypadku przepis przestanie być wegański.
PRZEPIS:
- Pokrój dynię w plastry, a następnie w niewielką kostkę.
- W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju i wrzuć kawałki dyni. Dodaj sól, wymieszaj i przykryj. Duś ok. 2-3 minut.
- Dodaj cynamon i kakao, wymieszaj. Duś pod przykryciem jeszcze ok. 8-10 minut albo – w zależności od wielkości kawałków – dłużej, co jakiś czas mieszając.
- Gotową dynię podawaj z miętą i malinami.
Smacznego!
Spróbowałam i faktycznie mega połączenie. Zgadnij co będzie następne? Twoja zupa z dyni, kasztanów i imbiru z kakao – prosto z nowiutkiej pięknej książki FiKa. To naprawdę genialne przepisy i obłędne zdjęcia, przeglądam ją codziennie od 3 dni, nie mogę się opanować;). Gartuluję Wam z całego serca i ściskam serdecznie!!!!!! :D
Bardzo mi miło:D smacznego!
Zainspirowało mnie. Zrobię podobnie, tylko do dyni dodam żurawiny, a na koniec sera Rokpol i nać pietruszki zamiast mięty i malin. Zobaczymy co wyjdzie.
Brzmi dobrze:-) smacznego!
ciekawy przepis