- 1 camembert (tu: 250 g)
- 12 małych gruszek (konferencje)
- 12 dojrzałych fig
- 100-125 g gotowanych kasztanów
- ok. 200 ml czerwonego wytrawnego wina
- 4-5 łyżeczek miodu (tu: kasztanowy)
- porządna szczypta pieprzu
- porządna szczypta gałki muszkatołowej
- porządna szczypta mielonego ziela angielskiego
- szczypta tonki (opcjonalnie)
- kilka gałązek świeżego tymianku
Camembert zapiekany z figami i gruszkami.
Małe słodkie gruszki (konferencje) z rodzinnego ogrodu i dojrzałe figi pieczone z winem, kasztanami i serem pleśniowym.
Ser pleśniowy piekłem lub smażyłem już wielokrotnie, łączyłem go też z gruszkami (SPRAWDŹ PRZEPIS) i figami (SPRAWDŹ PRZEPIS), ale inspirację do przedstawionej poniżej wersji znalazłem akurat we wrześniowo-październikowym numerze polskiej edycji magazynu Good Food. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym tego przepisu solidnie nie przemeblował ;-)
Użyłem naprawdę małych gruszek (konferencji), wielkości mniej więcej sporych śliwek, które upiekłem w całości, bez obierania ze skórki. Gotowe stały się idealnie miękkie, słodkie, mocno nasycone miodem i winem. Znakomite!
Postaraj się wybrać też możliwie dojrzałe figi, najlepiej z intensywnie czerwonym środkiem. Kasztany możesz zastąpić dowolnymi ulubionymi orzechami.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Umyte i osuszone gruszki wrzuć w całości do dużej brytfanki do zapiekania. Figi natnij od góry na krzyż i ściśnij je u podstawy tak, by się ładnie rozwarły. Ułóż figi w brytfance między gruszkami.
- Do wina dodaj pieprz i mielone lub ugniecione w moździerzu ziele angielskie. Zetrzyj gałkę muszkatołową i tonkę.
- Polej winem owoce w brytfance, dodaj pokruszone lub posiekane kasztany. Całość polej miodem (ZOBACZ).
- Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
- Wyjmij brytfankę z piekarnika, zrób w niej trochę miejsca, przesuwając owoce i ułóż obok nich ser. Dodaj gałązki tymianku, polej ser i owoce jeszcze jedną łyżeczką miodu i wstaw do piekarnika na ok. 5 minut.
- Gotowe owoce powinny być idealnie miękkie, a ser „płynący” w środku.
Smacznego!
Ale wypas, uwielbiam pieczony ser! :D
OMG jakie piękne
Czy camemberta można zastąpić brie?
Oczywiście:-)
Też zwróciłam uwagę na ten przepis w Good Food ale Twoja wersja jeszcze bardziej mi się podoba :)
Do Gosi: jak patrzę na te zdjęcia to zbieram szczękę z podłogi! Mistrzostwo <3
Dzięki, zapiekany ser zawsze wygląda apetycznie;-)
Gosia: dziękuję!!! :o)
PYCHA
O rany, jakie pyszności
Chętnie bym zjadła
Inspirujesz!
Uwielbiam zapiekany ser w każdej postaci, na sam widok czuję się głodny