• 1 camembert (tu: 250 g)
  • 12 małych gruszek (konferencje)
  • 12 dojrzałych fig
  • 100-125 g gotowanych kasztanów
  • ok. 200 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 4-5 łyżeczek miodu (tu: kasztanowy)
  • porządna szczypta pieprzu
  • porządna szczypta gałki muszkatołowej
  • porządna szczypta mielonego ziela angielskiego
  • szczypta tonki (opcjonalnie)
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Camembert zapiekany z figami i gruszkami.

Małe słodkie gruszki (konferencje) z rodzinnego ogrodu i dojrzałe figi pieczone z winem, kasztanami i serem pleśniowym.

Ser pleśniowy piekłem lub smażyłem już wielokrotnie, łączyłem go też z gruszkami (SPRAWDŹ PRZEPIS) i figami (SPRAWDŹ PRZEPIS), ale inspirację do przedstawionej poniżej wersji znalazłem akurat we wrześniowo-październikowym numerze polskiej edycji magazynu Good Food. Oczywiście nie byłbym sobą, gdybym tego przepisu solidnie nie przemeblował 😉

Użyłem naprawdę małych gruszek (konferencji), wielkości mniej więcej sporych śliwek, które upiekłem w całości, bez obierania ze skórki. Gotowe stały się idealnie miękkie, słodkie, mocno nasycone miodem i winem. Znakomite!

Postaraj się wybrać też możliwie dojrzałe figi, najlepiej z intensywnie czerwonym środkiem. Kasztany możesz zastąpić dowolnymi ulubionymi orzechami.

Figi gruszki ser L_01

Figi gruszki ser L_02

Figi gruszki ser L_03

Figi gruszki ser L_07

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Umyte i osuszone gruszki wrzuć w całości do dużej brytfanki do zapiekania. Figi natnij od góry na krzyż i ściśnij je u podstawy tak, by się ładnie rozwarły. Ułóż figi w brytfance między gruszkami.
  3. Do wina dodaj pieprz i mielone lub ugniecione w moździerzu ziele angielskie. Zetrzyj gałkę muszkatołową i tonkę.
  4. Polej winem owoce w brytfance, dodaj pokruszone lub posiekane kasztany. Całość polej miodem (ZOBACZ).
  5. Wstaw do piekarnika na ok. 15 minut.
  6. Wyjmij brytfankę z piekarnika, zrób w niej trochę miejsca, przesuwając owoce i ułóż obok nich ser. Dodaj gałązki tymianku, polej ser i owoce jeszcze jedną łyżeczką miodu i wstaw do piekarnika na ok. 5 minut.
  7. Gotowe owoce powinny być idealnie miękkie, a ser „płynący” w środku.

Smacznego!

Figi gruszki ser L_06

Figi gruszki ser L_10

Figi gruszki ser L_11