Dynia piżmowa z kasztanami.
Dynia, kasztany, orzechy pecan i ricotta. Ten prosty, a jednocześnie wyjątkowo dobrze dobrany zestaw nie tylko świetnie brzmi, ale też rewelacyjnie smakuje. Kto chce, ricottę może pominąć, ale jeśli należysz do amatorów sera, w żadnym razie z niego nie rezygnuj!
Bywa (właściwie, całkiem często), że oglądając jakiś program kulinarny w połowie przepisu mam ochotę powiedzieć STOP!, bo wszystko, co dzieje się później, niekoniecznie mi pasuje :-)
Tak właśnie było z tym przepisem. W jednym ze świątecznych odcinków serii z udziałem JO i Gennaro Contaldo ten ostatni przyrządzał farsz do włoskich pierożków – ravioli a caramella. To przepiękne, maleńkie ravioli (misterna robota!) w kształcie cukierków (dosłownie – stąd nazwa), które nadziane zostały jeszcze piękniejszym farszem. I właśnie przepis na ów farsz przedstawiam poniżej, z tą tylko różnicą, że proponuję zjeść go tak po prostu – jako pyszną, niezwykle aromatyczną zapiekankę z dyni, orzechów i kasztanów podaną z lekko podpieczoną ricottą. U Gennaro tak zapieczone składniki zostały zmiksowane na farsz i zapakowane do świątecznych ravioli a caramella.
Powtarzam się jak zdarta płyta, ale takie są fakty ;-) Najlepsza dynia piżmowa (czyli butternut) to dynia pieczona. Każda inna odmiana zresztą też. Słodki smak dyni i jej wyjątkowa kremowa konsystencja świetnie komponują się z chrupkimi orzechami i kasztanami. Delikatna twarożkowa ricotta pod wpływem pieczenia nieco się podsusza i nabiera bardziej zwartej konsystencji. W rezultacie przeobraża się w delikatny naturalny mini sernik, który nie potrzebuje żadnych dodatków, by świetnie smakować. Kto chce, może lekko oprószyć ser czymś słodkim (choć moim zdaniem nie ma takiej potrzeby).
Dynia piżmowa z kasztanami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 1 dynia piżmowa (butternut)
- 250 g gotowanych kasztanów
- duża garść orzechów pecan (lub włoskich)
- 250 g ricotty
- 1 łyżeczka pieprzu z Madagaskaru (voatsiperifery); może być też czarny pieprz
- 1 łyżeczka białego pieprzu
- 1/2 łyżeczki nasion czarnego kardamonu (lub zwykłego)
- 1/3 gałki muszkatołowej
- 1/2 tonki (opcjonalnie)
- oliwa extra vergine
Dynia piżmowa z kasztanami – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
- Opłukaną dynię przekrój wzdłuż na pół i usuń łyżką gniazdo nasienne. Każdą połówkę dyni przekrój na cztery kawałki. Dynię przełóż do dużej brytfanki do zapiekania wyłożonej papierem do pieczenia.
- W moździerzu rozetrzyj pieprz i kardamon. Dodaj świeżo startą gałkę muszkatołową i tonkę (opcjonalnie – jeśli nie masz, możesz pominąć).
- Kawałki dyni skrop oliwą i oprósz przyprawami. Dokładnie wetrzyj oliwę i przyprawy w kawałki dyni.
- Wstaw do piekarnika na 30 minut.
- Wyjmij brytfankę z piekarnika, dodaj kasztany i ricottę. Ricottę wyłóż do brytfanki jednym zdecydowanym ruchem, tak by ser sam odszedł od ścianek pojemnika.
- Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika, dodaj orzechy i skrop oliwą. Podawaj na gorąco (w takiej formie jest najsmaczniejsza) lub na zimno.
z kasztanami… ojej ale pyszności
Najlepsze zimowe smaki:-)
Miałam dokładnie ta samą myśl i pomysł oglądając ten program :)
Bratnia dusza:-)