Pieczywo chrupkie grzybowe.
Pamiętają Państwo domowy puder grzybowy? Kto jesienią go robił i jeszcze nie zużył całego, ma powód do radości! :-) Super łatwy przepis na grzybowe pieczywo chrupkie tylko czeka, aż zrobicie z niego użytek.
Podstawę ciasta stanowią mąka, konopie, mielone siemię lniane i sezam. Domowe pieczywo chrupkie można upiec na bazie dowolnej mąki – właściwie każdej bezglutenowej, a nawet pszennej (jeśli ktoś używa). Chlebki grzybowe smakują znakomicie. Puder nadaje im lekko grzybowego smaku i aromatu. Takie pieczywo jest chrupkie, aromatyczne, delikatnie oleiste i bardzo trwałe – można przechowywać je w przewiewnym pojemniku przez kilka tygodni. W teorii, ponieważ w praktyce są tak smaczne, że znikają w okamgnieniu.
Sucharki mogą służyć jako doskonała, zdrowa, domowej roboty przekąska albo np. jako podstawa mini kanapek z dowolnymi dodatkami – takimi, jakie lubisz.
Kolejny raz używam tu znakomitych łuskanych nasion konopi; są tak dobre, że sięgając po nie trudno poprzestać na jednej łyżce:-) Pisałem już kilkukrotnie, że konopie to doskonałe źródło białka roślinnego – 100 g zawiera ok. 55 g tłuszczu, 30 g białka i tylko 2 g węglowodanów.
Jeśli nie lubisz sezamu, możesz zastąpić go pestkami dyni lub słonecznika.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 20 kromek, w zależności od wielkości części, na jakie potniesz podpieczone płaty ciasta.
Sprawdź też inne przepisy na PIECZYWO CHRUPKIE. Chlebki są naturalnie bezglutenowe i wegańskie.
Pieczywo chrupkie grzybowe – SKŁADNIKI na ok. 20 kromek:
- 100 g dowolnej mąki bez glutenu (tu: mąka z teffu, ale może być też ciecierzycowa, sorgo, gryczana niepalona, owsiana, ryżowa, kukurydziana, etc.)
- 100 g łuskanych nasion konopi
- 40 g mielonego siemienia lnianego
- 50 g czarnego sezamu (może być też biały)
- 30 g bezglutenowych płatków owsianych
- 20 g domowego pudru z grzybów
- 70 g łuskanego słonecznika
- 70 ml oleju (ja używam oleju z pestek winogron)
- 400 ml wody mineralnej
- 0,5 łyżeczki soli (dowolnej, tu: himalajska)
Pieczywo chrupkie grzybowe – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do 150 stopni.
- Wszystkie składniki wsyp / wlej do miski i wymieszaj. Najlepiej użyć do tego celu drewnianej mątewki albo – jeśli nie dysponujesz takim osprzętem – drewnianą łyżką. Powinno powstać w miarę luźne ciasto (ZOBACZ).
- Wylej połowę ciasta na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź łopatką tak, by powstała jak najcieńsza warstwa. Pozostałą część upiecz w drugiej turze.
- Wstaw do piekarnika i piecz 25 minut na środkowym poziomie, po czym wyjmij blachę z piekarnika i drewnianą łopatką podziel ciasto na kromki. Możesz również nie dzielić ciasta w trakcie pieczenia, upiec blat w całości i połamać go na nieregularne kawałki, gdy przestygnie.
- Ponownie wstaw blachy do piekarnika i piecz jeszcze ok. 30-35 minut, aż pieczywo będzie chrupiące i zbrązowieje. Przełóż do ostygnięcia na metalową kratkę.