Przedstawiam trzy przepisy z olsztyńskich warsztatów pod wezwaniem australijskiej ryby – barramundi.

Autor receptur – Gavin Baxter. Wykonanie – Szymon K.

1. Grillowana barramundi w ziołowej marynacie (3 porcje)

Składniki:

3 filety świeżej barramundi
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
1 łyżka świeżo posiekanego oregano
1 łyżka świeżo posiekanego majeranku
8 czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
1 szalotka (drobno pokrojona)
2 pokrojone w kostkę pomidory
pół cytryny
rukola (pokropiona octem balsamico)
sól i mielony pieprz

Przygotowanie:

  1. Nagrzej grilla (grill ogrodowy do średniego ognia, elektryczny do temperatury ok. 150°C).
  2. Połącz w misce: 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól, zioła i świeżo zmielony pieprz.
  3. Włóż do miski rybę i wetrzyj w nią przygotowaną marynatę.
  4. Grilluj rybę obracając w połowie na drugą stronę. Kontroluj czas grillowania. Możesz delikatnie dotknąć ją widelcem – jeśli widelec będzie wbijał się z łatwością to znak, że ryba jest gotowa.
  5. Przygotuj kompozycję z pomidorów – dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, szalotkę, pokrojone
    w kostkę pomidory, czarne oliwki, kapary, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Przełóż do małej miski.
  6. Na dużym talerzu wyłóż świeżą rukolę oraz barramundi z pomidorową kompozycją. Skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.

Uwaga Gavina: Barramundi to ryba wysokiej jakości, najlepiej smakuje zaraz po zdjęciu z grilla. Świetnie komponuje się z liśćmi rukoli, skropionymi balsamico.

2. Barramundi grillowana w orientalnej marynacie z trawy cytrynowej, imbiru, kolendry, sosu sojowego i chilli

Składniki:

4 filety świeżej barramundi (4 porcje)
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki posiekanego czosnku
½ pokrojonej w plasterki cebuli
2 łyżki sosu rybnego
1 limonka (starta na tarce skórka oraz wyciśnięty sok)
1 trawa cytrynowa zgnieciona tępą stroną noża i pokrojona w plasterki
1 łyżka pokrojonej w plasterki czerwonej papryczki chilli (bez pestek)
2 łyżki pokrojonej, świeżej kolendry
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru

Przygotowanie:

  1. Nagrzej grilla (grill ogrodowy do średniego ognia, elektryczny do temperatury ok. 150°C).
  2. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej o długości 30 cm i natrzyj je po wewnętrznej stronie oliwą. Taka długość folii pozwoli Ci na wygodne zawinięcie ryby.
  3. Połącz w misce: sos sojowy, czosnek, cebulę, sos rybny, limonkę (starta skórka i sok), trawę cytrynową, papryczkę chilli, imbir i część kolendry (część zostaw do dekoracji).
  4. Włóż filety barramundi do marynaty. Delikatnie i dokładnie pokryj rybę marynatą.
  5. Włóż rybę do folii aluminiowej. Wierzch możesz jeszcze posmarować pozostałą marynatą.
  6. Grilluj ok. 6 – 10 minut. (czas grillowania zależy od grubości filetu)
  7. Podawaj z grillowanymi warzywami (bakłażanem, papryką, cukinią).
  8. Na koniec, dla smaku, polej rybę sosem z foli.

3. Barramundi grillowana w marynacie Zaatar (2 porcje)


Składniki:

2 filety barramundi
3 łyżki oliwy z oliwek

Zaatar

4 łyżki sumaku
2 łyżki świeżo pokrojonego tymianku
1 łyżka uprażonego sezamu
2 łyżki oregano
1 łyżka soli morskiej

Przygotowanie:

  1. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty Zaatar. Im świeższe produkty, tym intensywniejszy smak marynaty.
  2. Do marynaty dodaj oliwę i natrzyj nią delikatnie filety barramundi. Zostaw na ok. godzinę pod przykryciem.
  3. Podawaj z mieszankami zielonych sałat z dodatkiem jogurtu naturalnego wymieszanego
    z czosnkiem. Udekoruj cienko pokrojonym, świeżym ogórkiem.

 Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka