Przedstawiam trzy przepisy z olsztyńskich warsztatów pod wezwaniem australijskiej ryby – barramundi.
Autor receptur – Gavin Baxter. Wykonanie – Szymon K.
1. Grillowana barramundi w ziołowej marynacie (3 porcje)
Składniki:
3 filety świeżej barramundi
4 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki świeżo posiekanej pietruszki
1 łyżka świeżo posiekanego oregano
1 łyżka świeżo posiekanego majeranku
8 czarnych oliwek
1 łyżka kaparów
1 szalotka (drobno pokrojona)
2 pokrojone w kostkę pomidory
pół cytryny
rukola (pokropiona octem balsamico)
sól i mielony pieprz
Przygotowanie:
- Nagrzej grilla (grill ogrodowy do średniego ognia, elektryczny do temperatury ok. 150°C).
- Połącz w misce: 2 łyżki oliwy z oliwek, sok z cytryny, sól, zioła i świeżo zmielony pieprz.
- Włóż do miski rybę i wetrzyj w nią przygotowaną marynatę.
- Grilluj rybę obracając w połowie na drugą stronę. Kontroluj czas grillowania. Możesz delikatnie dotknąć ją widelcem – jeśli widelec będzie wbijał się z łatwością to znak, że ryba jest gotowa.
- Przygotuj kompozycję z pomidorów – dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, szalotkę, pokrojone
w kostkę pomidory, czarne oliwki, kapary, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj. Przełóż do małej miski. - Na dużym talerzu wyłóż świeżą rukolę oraz barramundi z pomidorową kompozycją. Skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny.
Uwaga Gavina: Barramundi to ryba wysokiej jakości, najlepiej smakuje zaraz po zdjęciu z grilla. Świetnie komponuje się z liśćmi rukoli, skropionymi balsamico.
2. Barramundi grillowana w orientalnej marynacie z trawy cytrynowej, imbiru, kolendry, sosu sojowego i chilli
Składniki:
4 filety świeżej barramundi (4 porcje)
3 łyżki oliwy
1 łyżka sosu sojowego
2 ząbki posiekanego czosnku
½ pokrojonej w plasterki cebuli
2 łyżki sosu rybnego
1 limonka (starta na tarce skórka oraz wyciśnięty sok)
1 trawa cytrynowa zgnieciona tępą stroną noża i pokrojona w plasterki
1 łyżka pokrojonej w plasterki czerwonej papryczki chilli (bez pestek)
2 łyżki pokrojonej, świeżej kolendry
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
Przygotowanie:
- Nagrzej grilla (grill ogrodowy do średniego ognia, elektryczny do temperatury ok. 150°C).
- Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej o długości 30 cm i natrzyj je po wewnętrznej stronie oliwą. Taka długość folii pozwoli Ci na wygodne zawinięcie ryby.
- Połącz w misce: sos sojowy, czosnek, cebulę, sos rybny, limonkę (starta skórka i sok), trawę cytrynową, papryczkę chilli, imbir i część kolendry (część zostaw do dekoracji).
- Włóż filety barramundi do marynaty. Delikatnie i dokładnie pokryj rybę marynatą.
- Włóż rybę do folii aluminiowej. Wierzch możesz jeszcze posmarować pozostałą marynatą.
- Grilluj ok. 6 – 10 minut. (czas grillowania zależy od grubości filetu)
- Podawaj z grillowanymi warzywami (bakłażanem, papryką, cukinią).
- Na koniec, dla smaku, polej rybę sosem z foli.
3. Barramundi grillowana w marynacie Zaatar (2 porcje)
Składniki:
2 filety barramundi
3 łyżki oliwy z oliwek
Zaatar
4 łyżki sumaku
2 łyżki świeżo pokrojonego tymianku
1 łyżka uprażonego sezamu
2 łyżki oregano
1 łyżka soli morskiej
Przygotowanie:
- Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki potrzebne do przygotowania marynaty Zaatar. Im świeższe produkty, tym intensywniejszy smak marynaty.
- Do marynaty dodaj oliwę i natrzyj nią delikatnie filety barramundi. Zostaw na ok. godzinę pod przykryciem.
- Podawaj z mieszankami zielonych sałat z dodatkiem jogurtu naturalnego wymieszanego
z czosnkiem. Udekoruj cienko pokrojonym, świeżym ogórkiem.
Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Wszystkie trzy wersje wyglądają niesamowicie. Ślinka cieknie na sam widok. Szkoda, że nie mam gdzie kupić takiej rybki. Możesz polecić mi jakąś w zamian? Podobną w smaku ale bardziej dostępną? :)
Labraks – również obecny w Makro, nigdzie indziej nie kupowałem, więc nie wiem, jak jest z dostępnością ;-). Jeśli nie labraks, to dorada – podobne białe mięso, chociaż o nieco innej strukturze i nie tak małoościste. Poza Makro (stały odbiorca), okresowe barramundi-akcje robi podobno Biedronka.
Dzięki, będę się rozglądać w…Biedronce ;)