- 350 g ricotty
- 75 g gorzkiej czekolady (Raw Cocoa)
- 50 g proszku z lucumy (albo cukru pudru)
- płaska łyżka kakao (Raw Cocoa)
- kruszone surowe ziarno kakao (Raw Cocoa)
- suszone owoce (tu: jagody inkaskie Raw Cocoa)
Moja domowa spiżarnia wzbogaciła się ostatnio o kilka niestosowanych przeze mnie wcześniej artykułów spożywczych organicznego pochodzenia, wśród których jest m.in. lucuma.
Ten przepis dał okazję do jej wykorzystania – zamiast cukru, z którym nieczęsto mam po drodze.
1. Utrzyjcie czekoladę na drobnej tarce.
2. Dokładnie wymieszajcie ricottę z utartą surową gorzką czekoladą, lucumą oraz kakao – najlepiej zrobić to przy użyciu miksera – a następnie przełóżcie krem do 4 miseczek (naczynek), w których będzie serwowany.
3. Wstawcie porcje deseru do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Deser podawajcie schłodzony i udekorowany świeżymi lub suszonymi owocami. Można użyć np. mieszanki owoców leśnych, żurawin lub rodzynek. Tutaj wykorzystałem kruszone ziarno kakao i intensywnie pomarańczowe, kwaskowate, suszone na słońcu jagody inkaskie.
Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
obłędne …
Co za pychota :) Uwielbiam ricottę w deserach. Z gorzką czekoladą i suszonymi owocami musi stanowić przepyszne połączenie :)
musze w koncu zaopatrzyc sie w ricotte!:) i wyczarowac takie cudo!
Muszę taki zrobić, brzmi lekko, a to jednak deser;)