• 350 g ricotty
  • 75 g gorzkiej czekolady (Raw Cocoa)
  • 50 g proszku z lucumy (albo cukru pudru)
  • płaska łyżka kakao (Raw Cocoa)
  • kruszone surowe ziarno kakao (Raw Cocoa)
  • suszone owoce (tu: jagody inkaskie Raw Cocoa)

Moja domowa spiżarnia wzbogaciła się ostatnio o kilka niestosowanych przeze mnie wcześniej artykułów spożywczych organicznego pochodzenia, wśród których jest m.in. lucuma.

Ten przepis dał okazję do jej wykorzystania – zamiast cukru, z którym nieczęsto mam po drodze.

1. Utrzyjcie czekoladę na drobnej tarce.

2. Dokładnie wymieszajcie ricottę z utartą surową gorzką czekoladą, lucumą oraz kakao – najlepiej zrobić to przy użyciu miksera – a następnie przełóżcie krem do 4 miseczek (naczynek), w których będzie serwowany.

3. Wstawcie porcje deseru do lodówki na co najmniej kilka godzin (najlepiej na całą noc).

Deser podawajcie schłodzony i udekorowany świeżymi lub suszonymi owocami. Można użyć np. mieszanki owoców leśnych, żurawin lub rodzynek. Tutaj wykorzystałem kruszone ziarno kakao i intensywnie pomarańczowe, kwaskowate, suszone na słońcu jagody inkaskie.

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka