• 120 g mąki ryżowej
  • 150 ml mleka (tu: 2%, bez laktozy)
  • 35 g nierafinowanego oleju kokosowego (plus trochę oleju do smażenia)
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii bourbon
  • sól
  • SOSY:
  • ok. 200 g truskawek
  • 2 płaskie łyżki nierafinowanego oleju kokosowego
  • 3 łyżeczki surowego kakao
  • 2 łyżeczki miodu

Gofry bezglutenowe z patelni grillowej, podane z sosem truskawkowym. Świetne, polecam!

To kolejna, lżejsza i odchudzona (i nie mam tu na myśli dodatków) wersja wcześniejszego przepisu na bezglutenowe GOFRY Z PATELNI.

Do przygotowania ciasta użyłem tym razem o połowę mniej składników niż poprzednio, wykorzystałem mąkę ryżową, a masło zastąpiłem nierafinowanym olejem kokosowym.

Dzięki temu gotowe gofry są cieńsze, a za sprawą użycia mąki ryżowej bardziej przypominają swoje oryginalne, glutenowe gofrowe odpowiedniki. Olej kokosowy dodany do ciasta na bazie neutralnej w smaku mąki ryżowej nadaje tutaj całości fajnego kokosowego posmaku.

Do nieco „oszukanego” sosu czekoladowego z tego przepisu możesz (jeśli wolisz) zamiast czystego kakao użyć czekolady – w tym celu po prostu rozpuść w kąpieli wodnej ok. 50 gramów dobrej gorzkiej czekolady (bez dodatków, im krótsza lista składników czekolady, tym lepiej) z 1 łyżeczką oleju kokosowego.

Laskę wanilii możesz zastąpić pastą waniliową, zwłaszcza jeśli nie uda Ci się zdobyć lasek wanilii odpowiedniej jakości – niestety, często (zbyt często) dostępna w Polsce wanilia jest wysuszona na wiór, więc równie dobrze można próbować wyskrobać ziarenka z zapałki. W takim przypadku lepiej użyć pasty, choć w składzie niestety zawiera cukier.

Gofry z patelni truskawki L_ 03

Gofry z patelni truskawki L_ 05

PRZEPIS:

  1. Roztop na patelni olej kokosowy i zostaw do lekkiego ostygnięcia.
  2. W misce wymieszaj jajko z mlekiem. Dodaj przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Wymieszaj rózgą.
  3. Przekrój wzdłuż na pół laskę wanilii, nożem wyskrob nasionka, dodaj do ciasta i dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej olej z patelni i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta, w razie potrzeby dodaj nieco więcej mleka.
  5. Zmiksuj truskawki w blenderze (sos nr 1).
  6. W małym rondlu na niewielkim ogniu podgrzej 2 łyżki oleju, kakao i miód. Podgrzewaj do momentu, aż sos zacznie gęstnieć (pamiętaj, że po zestawieniu z ognia sos dodatkowo zgęstnieje). Ogień musi być mały, ponieważ taki sos dość łatwo przypalić (sos nr 2).
  7. Roztop dodatkowo trochę oleju na patelni i rozgrzej mocno patelnię grillową. Używam tu okrągłej patelni o średnicy 26 cm (wewnątrz, bez ścianek). Wlej roztopiony olej na patelnię i przechyl ją w każdą stronę tak, żeby natłuścić całą jej powierzchnię.
  8. Wlej ciasto na patelnię i smaż przez ok. 1,5 minuty, aż spód ładnie się zrumieni. Przełóż ciasto na drugą stronę i smaż jeszcze ok. 1,5 minuty. Do przełożenia ciasta możesz użyć 2 łopatek albo zsunąć omlet na talerz, przykryć go patelnią i odwrócić.
  9. Zdejmij gofra z patelni i podawaj z sosami.

Gofry z patelni truskawki L_ 01

Gofry z patelni truskawki L_ 07