- 10 dużych podłużnych szalotek
- ok. 15-20 g twardego dobrego sera
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- trochę listków świeżego oregano lub tymianku
- sól, pieprz
- oliwa extra vergine
Szalotki zapiekane z rozmarynem i serem.
Łagodne, słodkie szalotki zapiekane z ziołami i odrobiną sera.
To prosta i pyszna (pod warunkiem, że lubisz cebulę) przekąska albo np. dodatek do ryby lub białego mięsa. W tym przepisie najlepiej sprawdzają się duże, podłużne szalotki (ZOBACZ), które są wręcz stworzone do zapiekania.
Po spędzeniu odpowiedniego czasu w piekarniku miękną, stają się delikatne i słodkie niczym jabłko. Aromatyczne oregano i rozmaryn dopełniają całości.
Możesz użyć dowolnego sera, ale nie przesadzaj z jego ilością, zwłaszcza jeśli ma to być dodatek do innego dania. Potrawa będzie ładniej wyglądać, jeśli cebula nie zostanie całkowicie przykryta serem.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Natłuść oliwą naczynie do zapiekania.
2. Szalotki przekrój na pół, usuń końcówki, obierz cebulki ze skórek i ewentualnie pierwszej, brzydszej warstwy. Ułóż szalotki ciasno w naczyniu do zapiekania.
3. Gotowe szalotki oprósz solą i pieprzem, posyp listkami oregano i posiekanymi listkami rozmarynu (ZOBACZ).
4. Całość posyp świeżo startym dobrym serem. Sera nie potrzeba dużo – nie chodzi o to, by ser całkowicie pokrył cebule.
5. Skrop szalotki oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut lub dłużej – piecz do momentu, aż ser ładnie się zrumieni, a cebule zmiękną i nabiorą słodyczy.
Smacznego!
bardzo fajny pomysł ;)
Pysznie, urocze cebulki
Zrobię takie, fajny pomysł
Uwielbiam cebulę, poszukam takich podłużnych szalotek :)
Rewelacja, do tego dobry stek i można jeść!
Dziś zrobiłam jako dodatek do ryby, muszę powiedzieć, że jest to mega dobre, coś pysznego!
Bardzo się cieszę, że Ci smakowały:-) pozdrawiam
Faktycznie słodkie :) Zrobiłam dziś do vege kotletów i chętnie upiekę ponownie.
:-)