• CIASTO:
  • 225 g mąki teff
  • 300 ml mleka (tu: 2%)
  • 65 g masła (plus trochę masła do smażenia)
  • 2 jajka
  • 3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
  • sól
  • DODATKI:
  • 4 jajka
  • ok. 60 g bezglutenowego salami (lub innej bezglutenowej wędliny, np. prosciutto. Tu: włoskie salami MANTOVA)
  • kilka dobrej jakości sardynek z puszki (tu: portugalskie w sosie pomidorowym)
  • pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • sól

Bezglutenowe gofry smażone na patelni grillowej. Doskonałe na słodko i na ostro.

Przepis na ciasto pochodzi ze strony Jamie Olivera (JAMIE). Wykorzystaną przez niego bezglutenową mieszankę do wypieków zastąpiłem czystą mąką teff (bez dodatków).

Poza tym zwiększyłem ilość proszku do pieczenia, ponieważ mieszanki mączne (taka, jak użyta w przepisie JO) przeważnie wzbogacane są o dodatkowe spulchniacze.

To dość kaloryczny przepis, więc nie jest to danie do częstego przygotowywania, ale czasem, na przykład po sylwestrowej albo imprezowej nocy warto się na nie skusić:-)

Nie ukrywam, że najtrudniejszą częścią przepisu jest przełożenie tego niemałego gofra na drugą stronę. Nie należy panikować, najlepiej podważyć ciasto dwiema łopatkami i pewnym ruchem przerzucić na drugą stronę. Nic złego się nie stanie, jeśli trochę przy tym nabałaganisz. Gofra usmażonego z dwóch stron można bardzo łatwo zdjąć z patelni i podzielić na porcje.

Gofry możesz podać z dowolnymi dodatkami. Moja propozycja, która sprawdza się zawsze, to: jaja sadzone, trochę bezglutenowej, dobrej jakościowo wędliny i pyszne portugalskie sardynki z puszki (przed użyciem rybek z puszki sprawdź, czy w składzie nie znajdują się żadne niepożądane niespodzianki). Za jakiś czas zaproponuję kolejne warianty.

Gofry z grilla L_01

Gofry z grilla L_05

PRZEPIS:

1. Roztop na patelni masło i zostaw do ostygnięcia.

2. W misce wymieszaj jajka z mlekiem. Dodaj przesianą przez sitko mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj rózgą.

3. Wlej masło i dokładnie wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta, w razie potrzeby dodaj nieco więcej mleka.

4. Roztop dodatkowo trochę masła na patelni i rozgrzej mocno patelnię grillową. Używam podłużnej, żeliwnej patelni o rozmiarach ok. 32 x 23 cm. Wlej roztopione masło na patelnię i przechyl ją w każdą stronę tak, żeby natłuścić całą jej powierzchnię.

5. Wlej ciasto na patelnię i smaż przez ok. 3 minuty, aż spód ładnie się zrumieni. Przełóż ciasto na drugą stronę (tak jak wspomniałem wyżej – to najtrudniejszy moment wykonania) i smaż jeszcze 3 minuty.

6. Zdejmij ciasto z patelni i przygotuj dodatki. Na tej samej patelni grillowej podsmaż salami w plasterkach, usmaż jajka sadzone tak jak lubisz i dopraw je solą i pieprzem. Ja najczęściej smażę jajka z dwóch stron. Po przełożeniu na drugą stronę smażę je tylko kilkanaście sekund, tak żeby żółtko ścięło się z wierzchu, ale środek pozostał płynny.

7. Podziej ciasto na mniejsze gofry, ułóż na nich kolejno salami, jajko i sardynki. Skrop sosem pomidorowym z puszki po rybkach (albo np. tabasco) i porządnie posyp posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!

Gofry z grilla L_11

Gofry z grilla L_08

Gofry z grilla L_06