- SKŁADNIKI, z których otrzymasz 2 kg granoli:
- 1 kg płatków owsianych bezglutenowych albo mieszanki płatków owsianych, gryczanych i jaglanych
- 200 g orzechów włoskich
- 100 g pestek dyni
- 150 g sezamu (tu: czarny)
- 50 g pistacji (www.pistacje.pl)
- 50 g kruszonych ziaren kakao (nibs)
- 50 g wiórków kokosowych
- 150 g suszonych wiśni
- 150 g suszonych fig
- 200 g świeżych daktyli izraelskich
- 2 łyżki cynamonu
Granola bakaliowa – pełna orzechów i suszonych owoców. Bez cukru i bez glutenu.
To przepis na przepyszną i bardzo prostą w przygotowaniu domową granolę.
Jeżeli zależy Ci na naprawdę zdrowej, wysokiej jakości mieszance śniadaniowej, takiej, której skład niczym nieprzyjemnym Cię nie zaskoczy, najlepiej zrób ją samodzielnie.
Najbardziej lubię granole dosłownie wypakowane bakaliami. Najlepsze w domowej granoli jest właśnie to, że można dodać do niej wszystko, co się lubi i co akurat jest pod ręką – orzechy pecan, włoskie, laskowe, moje ulubione pistacje, nerkowce, rodzynki, suszone morele, śliwki, figi, daktyle, suszone wiśnie :-) Pełna dowolność. Następnie wystarczy tylko wymieszać składniki, podprażyć je w piekarniku i gotowe!
Granola przygotowana wg tego przepisu jest tak dobra, że naprawdę trudno powstrzymać się od zjedzenia jej więcej niż ustawa przewiduje ;-) Warto jednak dozować ją w niewielkich kontrolowanych porcjach, bowiem 100 g mieszanki to ok. 450 kcal. Jeśli muesli czy granola mają być zdrowym posiłkiem, nie powinno się spożywać ich w nadmiarze.
PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni.
- Do dużej brytfanki wsyp płatki, orzechy, pestki dyni, sezam, pistacje, kruszone ziarno kakao, wiórki kokosowe i cynamon. Dokładnie wymieszaj.
- Piecz musli przez ok. 45 minut albo do momentu, gdy ładnie się zrumieni. Co 5 minut wyciągnij brytfankę z piekarnika i przemieszaj łyżką jej zawartość.
- Gotową granolę odstaw do ostygnięcia. Dodaj suszone wiśnie, pokrojone figi i porwane na kawałki daktyle. Wymieszaj.
- Granolę możesz przechowywać przez kilka tygodni w zamykanych szklanych lub ceramicznych pojemnikach.
Najlepsze nieprażone i niesolone pistacje kupisz w PISTACJE.PL
Mniam! Wygląda cudownie. Z płatkami jest właśnie ten problem, że zawsze są w zapasie pod ręką w większej ilości, zaś gdy są dobre, ciężko powstrzymać się przed ich podjadaniem ;)
Uwielbiam granole ! Przymierzam się do domowej – bo można stworzyć smak jaki tylko chcemy ;)
Granola jest świetnym posiłkiem :) Jednak dla zdrowotności proponowałabym nie wkładać do piekarnika orzechów czy nasion (słonecznik, dynia,sezam), gdyż w takiej temperaturze dobre dla nas kwasy tłuszczowe zamieniają się w trans. Lepiej zatem je spożywać na surowo, a w piekarniku uprażyć same płatki owsiane (lub inne) :)
Uwielbiam takie śniadania :-)
Wygląda super, smakuje pewnie jeszcze lepiej