• 200-400 g dobrego sera pleśniowego (tu: włoska robiola)
  • 2 garście rukwi wodnej
  • 2 garście rukoli
  • 2 garście listków musztardowca
  • 2 garście jeżyn
  • ok. 300 g czarnej porzeczki
  • 1 łyżka miodu
  • oliwa extra vergine
  • kilka kwiatów nasturcji lub inne jadalne (opcjonalnie)

Grillowany ser podany z rukwią wodną, rukolą i musztardowcem z jeżynami, sosem z czarnej porzeczki i kwiatami nasturcji.

To elegancka i ładnie prezentująca się sałatka, która wbrew pozorom nie wymaga wiele pracy. Użyj dobrego, najlepiej dojrzałego sera pleśniowego o dość twardej skórce i zawsze uważaj podczas grillowania – wystarczy, że ser będzie tylko ciepły.

W zależności od przeznaczenia dania możesz użyć mniejszej lub większej porcji sera – moja ulubiona włoska robiola, którą wykorzystuję m.in. w tym przepisie, waży ok. 450 g. Dzięki temu, taka sałatka podana np. na śniadanie wystarczy dwóm osobom na długie godziny.

Użytą przeze mnie rukiew wodną czy musztardowiec możesz zstąpić np. roszponką, sałatą rzymską, listkami bazylii lub czymkolwiek innym, co tylko podpowie Ci wyobraźnia i intuicja.

Sos z czarnej porzeczki dosłodziłem łyżką miodu. Jeśli lubisz sos, w którym kwaskowatość łączy się z ze słodką nutą, taka ilość powinna wystarczyć. Jeśli natomiast wolisz słodsze smaki (albo dysponujesz wyjątkowo kwaśnymi jeżynami – staraj się zdobyć dojrzałe i naprawdę słodkie) dodaj więcej miodu. Kolorowe, jadalne kwiaty pełnią tu funkcję dekoracyjną, ale jeśli nie masz do nich dostępu – nie są niezbędne.

Sprawdź też: INNE PRZEPISY ŁĄCZĄCE SERY Z OWOCAMI

Robiola L_04

Robiola L_09

PRZEPIS:

  1. Umyj i wysusz rukiew wodną, rukolę i musztardowiec. Rozłóż zieleninę na 2 dużych płaskich talerzach.
  2. W rondlu podgrzej czarne porzeczki wraz z łyżką miodu, aż zmiękną i puszczą sok. Nie duś owoców zbyt długo, powinny zachować kształt.
  3. Natłuść ser odrobiną oliwy. Rozgrzej mocno patelnię grillową i usmaż ser z dwóch stron, uważając by go nie przetrzymać zbyt długo – nie może się rozlać. Czas smażenia zależy od grubości skórki i konsystencji sera.
  4. Podziel ser na połowy lub ćwiartki i ułóż na środku talerza. Porozkładaj jeżyny, skrop danie oliwą i polej ciepłym sosem porzeczkowym.
  5. Udekoruj kwiatami nasturcji albo innymi jadalnymi kwiatami (np. bratkami, stokrotkami, etc.).

Smacznego!

Robiola L_02

Robiola L_05

Robiola L_06