• opakowanie organicznej mieszanki do placków Orgran
  • mleko
  • 3 jajka
  • słoik truskawek z migdałami i likierem (ETERNO)

Co do zasady, nie jestem zwolennikiem gotowych mieszanek do przyrządzania placków czy naleśników.

Zdecydowanie wolę mieć kontrolę nad doborem i łączeniem składników. Pancakes z australijskiej, gotowej, bezglutenowej i bezcukrowej mieszanki na bazie mąki gryczanej*, która trafiła do mnie za sprawą sklepu ze zdrową żywnością Gillian McKeith, okazały się jednak nie tylko zaskakująco smaczne, ale też pozbawione zbędnych (a często właściwych mieszankom) sztucznych dodatków.

Główny składnik, czyli mąka gryczana, jest w plackach (zarówno w smaku, jak i w zapachu) wyraźnie wyczuwalny, dlatego jeśli ktoś nie przepada za charakterystycznym smakiem gryki, placki mogą nie przypaść mu do gustu. Ja nie mam zastrzeżeń. Placki są w smaku dość neutralne, nie zawierają cukru, dzięki czemu nadadzą się zarówno do dań na ostro (świetnie mogłyby zastąpić bliny, podane np. z wędzoną rybą czy odrobiną kawioru), jak i na słodko. W tym drugim przypadku warto zatroszczyć się o odpowiednio słodki dodatek. Przykładowo, można sięgnąć po bardzo dobre truskawki z migdałami i likierem**, czy dowolną dobrej jakości konfiturę.

1. Przygotujcie ciasto zgodnie z instrukcją na opakowaniu – przesypcie zawartość pudełka do miski, dodajcie 240 ml zimnej wody, 90 ml mleka oraz trzy lekko rozbełtane jajka. Wymieszajcie wszystkie składniki, aż uzyskacie ciasto naleśnikowe. W razie potrzeby dodajcie więcej płynu (wtedy uzyskacie nieco cieńsze placki).

2. Smażcie placki na rozgrzanej i natłuszczonej patelni. Placki przewracajcie na drugą stronę, gdy na ich krawędziach zaczną pojawiać się bąbelki.

3. Gotowe placki podawajcie z truskawkami i likierową zalewą.

*Gryczana mieszanka na naleśniki (Orgran). Skład: gryka mielona za pomocą kamieni (49,7%), mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, tapioka, czynnik służący wzrostowi ciasta: fosforan jednowapniowy, soda oczyszczona. Z mieszanki można przygotować również naleśniki wegańskie – należy wówczas użyć 450 ml wody, a zamiast mleka i jajek – 60 ml oleju lub margaryny roślinnej.

**Truskawki z migdałami i likierem ETERNO – bardzo smaczne, mocno słodkie. Słoik (220 g) wypełniają owoce w całości i kilka migdałów (w naszym słoiku – 3 szt.). Skład: truskawki (70%), migdały, cukier, likier migdałowy (1,2%)