• ok. 100-150 g wędzonego łososia w kawałku (po jednym plastrze na blina)
  • Na placki (6-9 placków, w zależności od wielkości):
  • 100 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • kopiasta łyżka płatków owsianych
  • szklanka maślanki (200 ml)
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • Na pastę:
  • opakowanie (400 g) mrożonego groszku Bonduelle
  • garść liści świeżej mięty
  • pół limonki (ewentualnie cytryny)
  • sporo pieprzu
  • szczypta soli
  • oliwa extra vergine

Bliny dobrze pasują do łososia, ale tu podstawą dania są w gruncie rzeczy nie bliny, a puchate i delikatne placki owsiane, które świetnie skomponowały się z rybą; równie dobrze, dzięki drobnej modyfikacji, sprawdzą się także w wersji na słodko.

1. Rozmrożony zielony groszek (groszek Bonduelle nadaje się do spożycia bez dodatkowej obróbki cieplnej) zmielcie w malakserze na dość gładką masę razem z liśćmi mięty, sokiem z połowy limonki, sporą ilością pieprzu, szczyptą soli oraz oliwą.

2. Przygotujcie i usmażcie placki (o wielkości, jaka odpowiada Wam najbardziej) wg przepisu podanego TUTAJ. Zrezygnujcie tylko z cukru i cynamonu.

3. Na placki nałóżcie warstwę pasty, a na nią wyłóżcie plaster łososia. Najlepiej użyć wędzonego łososia w kawałku, i ostrym nożem pokroić go na plastry odpowiedniej grubości.

4. Ułóżcie placki na dużym talerzu, skropcie je oliwą z oliwek, posypcie świeżo zmielonym pieprzem, i udekorujcie listkami mięty.

Smacznego!