- 150 g niepalonej kaszy gryczanej
- 2 łyżeczki konfitury (np. z dzikich malin)
- garść suszonej wiśni
- garść suszonej żurawiny
- garść suszonego kumkwatu
- garść rodzynek
- 1 łyżka cynamonu
- sporo świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
- 2 łyżki kruszonego ziarna kakao (nibsy)
- trochę pudru z żurawiny (opcjonalnie)
- ok. 100 g borówek do dekoracji (świeżych lub mrożonych)
Gryczanka owsianka z kaszy gryczanej. Z owocami, bez cukru.
Gryczanka owsianka z kaszy gryczanej
Bardzo lubię niepaloną kaszę gryczaną. Jem ją kilka razy w tygodniu, ponieważ zamiennie z jaglanką i quinoa stanowi bazę lunboxów, które codziennie zabieram ze sobą do pracy.
To pyszna, znakomicie rozgrzewająca owsianka z kaszy gryczanej. Doskonała nie tylko zimą, ale też lodowatą, pochmurną i mroczną wiosną, jaką aura zafundowała nam w tym roku. Uratuje Was choćby wtedy, gdy np. w kwietniu uznacie, że czas spróbować wyłączyć domowe ogrzewanie, a temperatura za oknem szybko udowodni, że zrobiliście to jednak zdecydowanie za wcześnie. Jeszcze trochę, a zimne kaloryfery w Polandzie będą nie dłużej niż od czerwca do sierpnia ;-) Aż w końcu nadejdą czasy, gdy sezon grzewczy będzie trwał 12 miesięcy w roku…
Do owsianki dodałem fajne suszone owoce, które kupiłem na targu w Tallinie – wiśnie przypominające karmelki, kwaśną żurawinę ususzoną bez cukru (jak widać, to możliwe (!), a w PL bez cukru żurawinę można wysuszyć sobie co najwyżej samodzielnie w domu), małe i czarne jak węgielki rodzynki z Uzbekistanu oraz kwaskowaty, lekko cierpki kumkwat.
Możesz oczywiście użyć dowolnych innych owoców – takich, jakie lubisz i jakie masz w zasięgu. Jeśli wolisz słodkie smaki, do dosłodzenia owsianki dodaj 1 lub 2 łyżeczki ulubionej konfitury owocowej. Nieocenione jako słodzik będą również daktyle (najlepiej świeże) lub niesiarkowane suszone morele.
Gryczanka – owsianka z kaszy gryczanej – PRZEPIS:
- Ugotuj kaszę gryczaną (używam niepalonej). Na podaną w przepisie ilość kaszy użyj nieco ponad dwie szklanki wody. Jeśli wody okaże się za mało w trakcie gotowania – dolej wrzątku, a jeśli zbyt dużo – gotuj owsiankę nieco dłużej.
- Pod koniec gotowania dodaj konfiturę, owoce i przyprawy, wymieszaj.
- Gotuj owsiankę jeszcze przez chwilę, aż owoce zmiękną. Owsianka nie powinna być zbyt gęsta ani za sucha, dlatego w razie potrzeby dolej trochę wrzątku.
- Nałóż porcje do miseczek, dodaj kruszone ziarno kakao (nibsy), trochę świeżych borówek i posyp pudrem żurawinowym (czytaj też: Jak zrobić puder z owoców?).
Bardzo lubię gryczankę, więc wypróbuję Twoją wersję. Jak tylko wrócę do normalności i będę mogła jeść coś innego poza ryżem :(
Czemu tak?:(
Nie mam pojęcia :( W poniedziałek trafiłam na pogotowie z ostrym bólem brzucha, badania wszytskie ok, jadłam też raczej ok. Chyba za dużo stresu…Dziś już chociaż wstałam z łóżka, więc powoli wracam do siebie ;)
? Dobrze, że już Ci lepiej!
Dziś zjadłam na śniadanie piąty raz z rzędu. Gryczanka wyparła jaglankę?
?
Ponoć gryczanka jest dużo, dużo starsza od owsianki i wielu Rosjan nadal je ją na śniadanie. Na Białorusi jadłam porridge będący mixem różnych kasz, płatków itd (obowiązkowo z gryką) – bardzo polecam taką wersję. Generalnie nie lubię tej potrawy, ale w takiej wersji śni mi się po nocach.
ja chłonę gryczkę w każdej postaci, śniadaniowej też. tylko tego sera pewnie nigdy nie zdobędę, ale dodam ricottę jakby co:)