Hummus paprykowy – z harissą.

Zostało Ci trochę harissy (ognistej pasty z chilli) i nie masz pomysłu, co z nią zrobić? Zrób pikantny, rozgrzewający hummus, doskonały na tę porę roku. Taki hummus to jest to!

Sprawdź też hummus z czarnej ciecierzycy.

Uwagi:

  • Dobrze ugotowane* ziarenko ciecierzycy powinno łatwo rozpadać się pod naciskiem palców
  • Duża ilość soku z cytryny nadaje hummusowi doskonały kwaskowaty smak; jeszcze więcej intensywności zapewnia użycie wody po gotowaniu ciecierzycy
  • Kupując tahini, zwróć uwagę na skład pasty – powinna zawierać wyłącznie sezam (bez dodatków); najbezpieczniej kupować po prostu pasty organiczne
  • Celowo pomijam czosnek (możesz dodać), ponieważ wolę niezmącony niczym smak ciecierzycy, tahini i soku z cytryny
  • Nie żałuj oliwy!

*Nie musisz się z tym zgadzać, ale w mojej ocenie hummus z puszkowanej ciecierzycy to nie hummus, a co najwyżej jego smutny cień. Namaczanie ciecierzycy wymaga czasu, ale wystarczy właściwie nim zarządzić: jednego dnia cieciorkę namoczyć, drugiego dnia ugotować i przetrzymać w lodówce wraz z odlaną porcją wody po gotowaniu (oddzielnie), po czym zrobić domowy hummus i cieszyć się jego smakiem, ponieważ smakuje naprawdę wyjątkowo!

Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

Hummus paprykowy (z harissą) – SKŁADNIKI:

  • 200 g suchej ciecierzycy (ok. 400 g po ugotowaniu)
  • 120 g jasnej pasty tahini (tu: czysta, organiczna)
  • 4 kopiaste łyżeczki harissy
  • 200 ml soku z cytryny lub limonki
  • 150 ml wody po gotowaniu ciecierzycy (ostudzonej)
  • porządna szczypta soli
  • oliwa extra vergine (dużo!)
  • trochę listków kolendry 

Hummus paprykowy (z harissą) – PRZEPIS:

Na podstawie przepisu z książki Rawii Bishary Olives, Lemons & Za’atar, z moimi modyfikacjami

  1. Zalej ciecierzycę wodą i odstaw na noc (co najmniej na 12 godzin), po czym odcedź.
  2. Przełóż ciecierzycę do garnka, zalej nową porcją wody. Gotuj do momentu, aż ciecierzycę będzie można łatwo rozgnieść między palcami (ok. 1 godziny). Odlej trochę wody po gotowaniu ciecierzycy (na wszelki wypadek więcej niż podałem w liście składników) i odstaw ciecierzycę do całkowitego ostudzenia. Ja najczęściej gotuję ciecierzycę dzień wcześniej i po ostudzeniu wstawiam do lodówki wraz z odlaną porcją wody, by odpowiednio się schłodziła.
  3. W kielichu mocarnego blendera (np. takiego jak mój ulubiony Ronic Zyle) umieść ciecierzycę (odłóż garść ziarenek do dekoracji), jasną tahini, harissę, sok z cytryny, wodę po gotowaniu ciecierzycy i sól. Miksuj przez kilka minut. W razie potrzeby dodaj więcej płynu – soku z cytryny lub oliwy. Gotowy hummus powinien być jedwabisty i nieco lejący się.
  4. Przełóż hummus do głębszego talerza i rozprowadź go. Dodaj łyżeczkę harissy, odłożone wcześniej ziarenka ciecierzycy i polej oliwą. Na koniec posyp hummus listkami świeżej kolendry. Podaj z kromkami domowego chrupkiego pieczywa, na przykład z tego przepisu.

Przeczytaj też: RONIC ZYLE LED II – recenzja

Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

Hummus paprykowy