• 250 g ricotty
  • 350 g jogurtu greckiego
  • łyżeczka pasty waniliowej
  • ok. 100 g malin (tu: mrożonych)
  • garść orzechów włoskich

Pyszny, delikatny deser (albo np. śniadanie), który można przygotować w pięć minut, wykorzystując dowolne sezonowe owoce.

W tym przypadku użyłem malin własnoręcznie wybranych i zamrożonych latem, dzięki czemu po rozmrożeniu wyglądają idealnie. Można jednak skorzystać również z dowolnych innych świeżych owoców, jakie tylko masz pod ręką.

1. W malakserze lub ręcznie (w misce) wymieszaj ricottę, jogurt i pastę waniliową.

2. Przełóż masę do miseczek. Na wierzchu każdej porcji dodaj trochę malin, polej deser niewielką ilością soku malinowego (powstałego po rozmrożeniu owoców). Jeśli używasz świeżych malin, przetrzyj trochę owoców przez sito o drobnych oczkach i wykorzystaj uzyskany w ten sposób sok.

3. Całość posyp grubo posiekanymi orzechami włoskimi.

Smacznego!

Deser z malin i ricotty L_11