- 150 g razowego pappardelle
- 20 krewetek (ugotowane mrożone)
- 250 g pomidorków koktajlowych (tu: żółtych)
- jedna papryka (czerwona)
- cytryna
- 1 ząbek czosnku
- 50 g dowolnych zielonych liści (roszponka, botwinka, rukola, szpinak typu baby)
- papryczka habanero (albo chilli)
- pieprz
- pimenton (wędzona papryka)
- oliwa extra vergine
Szybkie i lekkie danie, będące czymś pośrednim pomiędzy sałatką a potrawą na ciepło.
Tak przygotowany makaron można jeść zarówno na ciepło, jak i całkowicie na zimno (nawet po wyjęciu z lodówki) albo w stanie „pośrednim” – po przestudzeniu makaronu i dodaniu ciepłego sosu z krewetkami. W każdej postaci jest równie dobry.
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu.
2. W tym czasie pokrój paprykę na niewielkie kawałki i posiekaj habanero (lub chilli).
3. Podsmaż papryki na patelni wraz z rozgniecionym i drobno posiekanym czosnkiem – smaż, aż zaczną mięknąć.
4. Dodaj przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, a po chwili – oczyszczone krewetki oraz suszoną wędzoną paprykę. Podsmaż całość przez chwilę, tak by podgrzać krewetki, a następnie wlej sok z cytryny. Podgotuj wszystko kilkanaście sekund, zdejmij patelnię z ognia i dopraw całość pieprzem.
5. Gotowy makaron odcedź, przelej krótko zimną wodą i przełóż do miski. Dodaj zieleninę, wlej trochę oliwy z oliwek i wymieszaj. Makaron przelewam zimną wodą, żeby zielenina nie zwiędła zanadto pod wpływem ciepła.
6. Wyłóż makaron na duży talerz, a następnie dodaj krewetki z warzywami i sosem.
Smacznego!
Kolejny świetny pomysł do wykorzystania w kuchni!
Smacznego!
Pycha, jest w niej wszystko co lubię :)
Świetna sałatka. Kolorowa – no i pyszne krewetki. Coś dla mnie!