• 1/2 dyni piżmowej (butternut), część bez gniazda nasiennego
  • 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 4-6 kopiastych łyżek świeżo startego dojrzałego sera (tu: Fiore Sardo, może być też parmezan lub pecorino)
  • 1/2 łyżeczki ostrego pimentonu (mielona wędzona papryka)
  • sól, pieprz
  • oliwa extra vergine

Dynia piżmowa pieczona z serem i rozmarynem.

Bardzo prosty przepis na pieczoną dynię piżmową. Użyłem tu dojrzałego sera, który pod wpływem temperatury zapieka się i rumieni, a nie rozpływa jak choćby mozzarella. Możesz zrobić tak samo, albo użyć sera innego typu – takiego, jaki lubisz.

Dobrej jakości butternut nadaje się do jedzenia ze skórką (np. w przepisach, w których zapiekam go w połówkach – ZOBACZ), tutaj jednak lepiej sprawdza się obrany, zwłaszcza jeśli dysponujesz nieco starszą dynią.

Sprawdź też inne przepisy z DYNIĄ w roli głównej.

dynia-zapiekana-z-fiore-l_11

dynia-zapiekana-z-fiore-l_02

PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.
  2. Odetnij górną część dyni (bez gniazda nasiennego) i przy pomocy obieraczki do warzyw obierz ją ze skóry. Przekrój dynię wzdłuż na połówki, a następnie pokrój w plastry o grubości ok. 0,5 cm lub nieco cieńsze. Oprósz je solą i pieprzem.
  3. Natłuść oliwą naczynie do zapiekania i ułóż w nim plastry dyni.
  4. Zetrzyj ser na tarce, dodaj do niego listki rozmarynu i tymianku, pieprz i pimenton. Wymieszaj i posyp dynię. Skrop oliwą (ZOBACZ).
  5. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Jeśli ser i rozmaryn zrumienią się w odpowiednim stopniu, a dynia wciąż nie będzie wystarczająco miękka, przykryj naczynie folią aluminiową (ja robię to zwykle na ok. 10 minut przed końcem pieczenia).

dynia-zapiekana-z-fiore-l_06

dynia-zapiekana-z-fiore-l_04

dynia-zapiekana-z-fiore-l_01