- 200 g bezglutenowego spaghetti (albo innego długiego makaronu glutenfree)
- 1 jajko
- 1 żółtko
- sporo mielonego czarnego pieprzu
- 60 g orzechów włoskich i pecan (łączna waga)
- ok. 20 g parmezanu
- łyżka posiekanej pietruszki
Orzechowe spaghetti alla carbonara.
Nie wiedzieć czemu, w naszej szerokości geograficznej najbardziej popularna wersja carbonary to ta ze śmietaną, podczas gdy klasyczny włoski (i jakże prosty!) przepis tego zupełnie zbędnego dodatku nie przewiduje.
Prawdziwa włoska carbonara to makaron z jajkiem, które ścina się pod wpływem ciepła. Do tego – wg klasycznej receptury – dużo pieprzu i boczku. W mojej wariacji na temat carbonary mięso zastąpiłem jednak orzechami. Możesz oczywiście pozostać przy boczku, jednak wcześniej upewnij się co do jego pochodzenia i jakości. Natka pietruszki również nie jest klasycznym dodatkiem, ale moim zdaniem ożywia wygląd dania i nadaje mu nieco dodatkowej świeżości.
PRZEPIS:
1. Ugotuj makaron w osolonej wodzie (użyłem TAKIEGO).
2. W międzyczasie wbij do miski jajko i żółtko, rozbełtaj je widelcem. Dodaj sporo pieprzu.
3. Przygotuj orzechy, zetrzyj na tarce parmezan i posiekaj pietruszkę.
4. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i natychmiast przełóż do miski z jajkami. Dokładnie i szybko wszystko wymieszaj, tak by jajka ścięły się pod wpływem temperatury makaronu i dobrze go oblepiły, ale jednocześnie nie zmieniły się w jajecznicę.
5. Szybko dodaj orzechy, parmezan i pietruszkę oraz dopraw całość pieprzem. Wymieszaj i od razu podawaj. Porcje udekoruj dodatkowo niewielką ilością parmezanu.
Smacznego!
A na ile osób taka porcja wychodzi :)? Bo chyba jutro na obiadek zrobię :D
W prawym górnym rogu jest info na ten temat;-) 2 osoby
bardzo ciekawe danie, te orzechy… pycha!
:-)
Wygląda pysznie
Super pomysł, skorzystam!
Mniam
Gdzie można kupić ten makaron? :)
Najlepiej online, ale pojawia się też w stacjonarnych sklepach z żywnością glutenfree albo tzw. zdrową czy bio/eko, pozdrawiam
Bardzo fajny pomysł, 100% moje smaki