• ok. 50 g roszponki
  • 8 plasterków dobrej jakości baleronu
  • 1/2 - 1 gruszka
  • łyżka cukru palmowego
  • 100 g roqueforta (lub innego wyrazistego sera)
  • garść orzechów włoskich
  • oliwa z pomarańczą

Trochę dobrej wędliny, wyrazisty ser i słodkie karmelizowane gruszki, czyli elegancka a jednocześnie szybka w przygotowaniu sałatka.

Wędliny kupuję i jem coraz bardziej sporadycznie. Zdarza się, że nie sięgam po nie całe miesiące. Kupionego w sklepie baleronu nie jadłem od lat. Tym razem jednak moją uwagę w pewnych delikatesach przyciągnął nieco inny baleron – zdecydowanie bardziej suchy (czytaj: nie napompowany wodą), który wyglądał całkiem inaczej niż ten, który dominuje w większości krajowych sklepów. Nie muszę dodawać, że był również dwa razy droższy, ale do tej sałatki wystarczy tylko kilka plasterków. Możesz rzecz jasna użyć tu również dowolnej innej wędliny, którą lubisz, i która daje się dobrze grillować.

Lubię, i często staram się przygotowywać, sałatki o niejednoznacznym smaku, dlatego wykorzystałem tu zestawienie wyrazistego roqueforta, baleronu, karmelizowanych gruszek i roszponki o zdecydowanej pomarańczowej nucie. Wyszło świetnie, polecam!

Salatka z baleronem L_10

1. Obierz gruszkę ze skórki, usuń gniazdo nasienne i pokrój owoc na kawałki.

2. Wsyp cukier na patelnię i wlej trochę wody. Gdy cukier rozpuści się, wrzuć na patelnię gruszki i duś, co jakiś czas mieszając, do momentu aż zmiękną.

3. W tym czasie na patelni grillowej usmaż plasterki baleronu.

4. Do miski wrzuć roszponkę, wlej oliwę pomarańczową i wymieszaj całość palcami.

5. Na dwóch talerzach rozłóż plasterki baleronu, a na wierzch wyłóż porcje roszponki.

6. Dodaj gruszki, porwany na kawałki ser oraz orzechy. Całość skrop karmelowym sosem, pozostałym po duszeniu gruszek.

Smacznego!

Salatka z baleronem L_09