• 100 g roszponki
  • 4-5 świeżych fig
  • 1 dobra mozzarella
  • 100-150 g prosciutto
  • oliwa extra vergine
  • pieprz

Świeże figi z prosciutto i mozzarellą na roszponce to jedna z moich ulubionych sałatek.

Połączenie miękkich, dojrzałych fig, prosciutto oraz delikatnej mozzarelli daje wyjątkowy efekt. Zamiast roszponki, można również użyć rukoli. Źródeł inspiracji tej sałatki należy szukać u Jamiego Olivera.

  1. Na dużym talerzu rozłóżcie warstwę roszponki.
  2. Niedbale rozerwijcie (albo jeśli wolicie wersję bardziej uporządkowaną – przekrójcie) figi na pół i rozłóżcie owoce na roszponce.
  3. Rozłóżcie „dekoracyjnie” na sałatce plastry szynki, a następnie porwijcie mozzarellę na mniejsze kawałki i dodajcie ją do sałatki.
  4. Całość polejcie oliwą i doprawcie pieprzem.

Smacznego!

Świeże figi z prosciutto i mozzarellą na roszponce